"Продавам всичките си материални притежания. Няма да притежавам жилище".

По стандартите на Илон Мъск този туит от май 2020 г. дори не е чак толкова странен. "Материалното те дърпа назад", каза той няколко дни по-късно и изброи седемте си жилища в Калифорния. През декември пък заяви, че се мести в Тексас. Фондацията му го последва, а скоро това ще направи и Tesla, пише Bloomberg.

Действията му, които първоначално изглеждаха като страст към скитане на един милиардер — или недоволство от Covid-рестрикциите в Калифорния, сега изглежда по-скоро като добре премислена стратегия в очакване на огромни данъчни задължения.

Продажбата на имотите в Калифорния позволяват на главния изпълнителен директор на Tesla да заяви, че вече не е жител на щата — който от своя страна е дом на най-високите подоходни данъци в Съединените американски щати. Поне пет от имотите са продадени на купувачи, които са заели пари за покупката от самия Мъск.

Засега преместването е спестило на най-богатия човек в света над половин милиард долара данъци, според изчисления на Bloomberg News. Когато продаде заявените 10 процента от акциите си в Tesla, преместването в Тексас ще му е спестило $2 млрд.

50-годишният Мъск се радва на далеч по-благоприятни условия в Тексас: щатът не налага данък върху капиталовата печалба, нито върху доходите.

Милиардерът, който притежава богатство на стойност $296 млрд., в продължение на години избягва да плаща данъци, като тегли заеми срещу акциите си в Tesla. Към декември 2020 г. документи показват, че различни банки са му отпуснали общо $515 млн. Броят на акциите, които е заложил, показват, че той може да е получил на заем още милиарди.

Последният път, в който Мъск продаде акции преди този ноември, бе през 2016 г.

Стратегията заем срещу акции е добре позната и често използвана от най-заможните в САЩ. "Има лихва върху заемите, но е много по-евтино от данъците", казва експерт.

През последния месец Мъск продаде акции за почти $10 млрд. Обичайно, той би трябвало да плати 23,8 процента данък върху печалбата. Някои от продадените акции са резултат от упражнение на опции и върху тях няма налог. Но той е продал общо 5,4 млн. акции, които е притежавал преди това, върху които трябва да плати данъка.Изчисленията на агенцията сочат, че той вече дължи $1,35 млрд. Ако Мъск продаде пълните 10 процента от своя дял, без да броим опциите, общата данъчна сметка би била $4,35 млрд.

И това са само федералните данъци.

Калифорния добавя още 13,3 процента върху сметката — или $2,4 млрд., ако Мъск не бе напуснал щата.

Разбира се, не става въпрос за нарушение на закона. Но Кристобал Янг, професор в университета Корнел, повдига въпроса за морала при подобен ход. "Калифорния му даде достъп до талантите, от които той се нуждаеше, за да изгради компанията", казва той.

Губернаторът на Златния щат Гавин Нюсъм също отбеляза ролята на Калифорния в успеха на Мъск — "иновациите и политиките, които подкрепят чистата енергия, утъпкаха пътя на Tesla", каза той.