Идеята за свежи продукти "от градината на масата" набира сила и в луксозните жилищни комплекси в Ню Йорк, САЩ. На терасата на сградата на "Вандербилт авеню" под номер 550 в "Проспект Хайтс" в Бруклин вече има 150 кв метра градина, в която жителите и собственика на ресторанта в сградата отглеждат плодове, зеленчуци, цветя и билки.

Собствениците на жилища могат вече да се записват за парцели, разделени на по 1 на 3 метра големина, за да отглеждат собствена продукция.

Йън Ротман, фермер и съсобственик на ресторанта Olmsted, чиято философия е в свежите самостоятелно отгледани продукти, вече е запазил немалка част от градината и смята да отглежда люти чушки за собствения сос на заведението.

Идеята за градина в сградата, в която жилищата струват между 890 000 и 6.8 милиона долара, идва на архитектите й. Целта им е собствениците да намерят връзка с природата. А и сравнено с оглеждането някъде по-ниско, на покрива винаги ще достига повече слънчева светлина, обясняват оттам.

В Ню Йорк се появяват все повече градски градини - на паркинги, покриви или в складове. "Нюйоркчани стават все по-опитни в максималното използване на всеки сантиметър място и градините по покривите са естествено продължение на това усилие", казва Ребека Лотка, дизайнер в Terrain NYC, компания-пионер в изграждането на градини по покривите и тераси.