Ако смятате, че огромният кораб "Титаник" е останал в историята и легендите, помислете отново. През последните години се говори за подготовката на нова негова версия - Титаник II, която да възроди най-известния кораб в историята.

Австралийският бизнесмен и политик Клайв Палмър, който стои зад спорната инициатива, съобщи през септември, че работата по кораба е започнала отново - след като финансов спор с китайското правителство я спря през 2015 г. Идеята за първи път се появи през 2012 г.

Новият кораб ще бъде идентичен на легендарния презокеански лайнер, който потъва през 1912 г. след сблъсък с айсберг и над 1500 души загубват живота си.

За да избегне повторение на катастрофата, "Титаник II" очевидно ще бъде оборудван с много спасителни лодки и ще има много по-здрав корпус, както и модерно навигационно и радарно оборудване, пише CNN.

"Корабът ще следва първоначалното пътуване, превозващо пътници от Саутхемптън до Ню Йорк, но също така ще обиколи света, ще вдъхновява и очарова хората, предизвиквайки ненадминато внимание, интрига и мистерия във всяко пристанище, което посети", каза Палмър.

Дебютното пътуване обаче ще отведе пътниците от Дубай до Ню Йорк, съобщава Cruise Arabia, като трябва да се състои през 2022 година.

Китай превръща оригинално копие на "Титаник" в атракция

Китай превръща оригинално копие на "Титаник" в атракция

Туристи ще могат да пренощуват в репликата

Корабът ще разполага с 9 палуби, 835 каюти, в които ще могат да се настанят 2435 пътници. Ще се предлагат билети за първа, втора и трета класа, точно както при знаменития му предшественик.

Той ще бъде оборудван точно като оригиналния "Титаник", включително и голямата вътрешна стълба, която играе незабравима роля в хитовия филм на Джеймс Камерън.

Подготвя се още едно копие на знаменития пътнически кораб - през 2016 г. се появи новината, че Китай строи такъв, а цената му е около 1 милиард юана (145 млн. долара). Идеята е той да стои на котва в местен язовир.

Подводни пътешествия до останките от Титаник започват догодина

Подводни пътешествия до останките от Титаник започват догодина

Приключенци ще се гмурнат до емблематичния кораб

Междувременно туристите, които разполагат с много пари, скоро може да имат шанса да се потопят до руините на оригиналния "Титаник". Американската компания OceanGate е планирала серия от гмуркания през 2019 година, които ще струват по 105 129 долара на човек.

Реално не е сигурно дали "Титаник II" наистина ще пътува и дали планираното туристическо гмуркане до отломките на оригиналния кораб ще се осъществи през следващата година.

Но едно нещо е сигурно - повече от 100 години след първото и единствено пътуване на "Титаник", интересът на света към обречения плаващ гигант е все така актуален.