Руската космическа корпорация "Роскосмос" и американското космическо управление на НАСА обявиха, че са сключили споразумение за съвместни полети на екипажи на пилотирани космически кораби на Русия и САЩ, предават световните агенции.

Съвместният договор между неприятелските държави на Земята е бил подписан в края на миналата седмица, се казва в съобщение на "Роскосмос". В него се допълва, че споразумението отговаря на интересите и на двете страни и ще допринесе за развитието на сътрудничеството в рамките на Международната космическа станция, както и за ефективната реализация на проекти за изследване и усвояване на космическото пространство за мирни цели.

Virgin Galactic изстреля кораб в открития космос

Virgin Galactic изстреля кораб в открития космос

На мисията беше и милиардерът Ричард Брансън

В полетите ще бъдат инвестирани стотици милиарди долари, коментират експерти и от двете страни. А съгласно новия договор, в случай на извънредна ситуация, свързана с отмяна или забавяне на планирано изстрелване на руски или американски космически кораб, ще се гарантира присъствието на борда на Международната космическа станция (МКС) на най-малко един космонавт и един астронавт.

Стана ясно още, че руският космонавт Анна Кикина става член на основния екипаж на американския космически кораб "Дракон", чието изстрелване е планирано за есента на 2022 година. В състава на основния екипаж на кораба, който трябва да излети от Флорида, освен рускинята влизат още и астронавтите на НАСА Никълъс Ман, който ще бъде командир и Джош Касада, който ще бъде пилот, както и астронавтът от японската космическа агенция Коичи Ваката.

В състава на основния екипаж на полета на кораба "Союз МС-22", планиран за 21 септември 2022 година от космодрума Байконур, влиза американският астронавт Франсиско Рубио, който е борден инженер. В екипажа ще бъдат още руските космонавти Сергей Прокопиев, който е командир, както и Дмитрий Петелин, който е борден инженер.

Новият космически договор между Руската федерация и САЩ идва в момент, в който западните държави се опитват да изолира Русия на практика отвсякъде, заради войната в Украйна. Очевидно, не и от Космоса.

Хакери удариха "Роскосмос". Имат ли нещо общо публикуваните сателитни снимки на центрове на НАТО?

Хакери удариха "Роскосмос". Имат ли нещо общо публикуваните сателитни снимки на центрове на НАТО?

Кибератаката е дошла не от чужбина, а от Екатеринбург