Една от големите компании за преработка на диаманти в Индия приветства сътрудничеството си с Русия в диамантената индустрия, предават руските медии. От индийската компания заявиха, че днес "целият свят носи руски диаманти с индийски дизайн".

Според Арпит Нарола, който е член на борда на директорите на Shree Ramkrishna Exports - една от най-големите компании за преработка на диаманти в Индия, сътрудничеството между двете страни в тази област "се развива и расте със скоростта на ракета С-400".

Диаманти за $3,6 милиарда е продала Русия до октомври

Диаманти за $3,6 милиарда е продала Русия до октомври

Търсенето на бижута на основните пазари продължава да расте с двуцифрен темп

"Ние активно развиваме отношенията си с Русия. Получаваме от там висококачествени необработени камъни, които режем и полираме, за да се превърнат след това в колиета, обеци, гривни и пръстени. Всичко това отива до бижутерски къщи или индивидуални клиенти по целия свят", коментира Нарола.

Компанията за обработка на диаманти е базирана в Сурат, който се намира в западния индийски щат Гуджарат и е считан за център за обработка на диаманти в страната.

Индустрията за добив на диаманти в Сурат обработва от 30% до 35% от руските диаманти. Освен от Русия, компанията получава нешлифовани диаманти от Африка, както и от вътрешни индийски диамантени мини.

Руско-индийската търговия с диаманти през 2021-а година почти се е удвоила в сравнение с 2020-а, заяви пред местните медии търговският представител на Русия в Индия - Александър Рибас.

"Към края на септември 2021-а година нешлифованите диаманти на стойност около 700 милиона долара са били изпратени директно от Русия до Индия", подчерта Рибас.

Приходите на руския производител на диаманти Alrosa подскочиха 2,6 пъти

Приходите на руския производител на диаманти Alrosa подскочиха 2,6 пъти

Заради по-високо търсене

Част от руско-индийската търговия с диаманти се извършва и през трети страни, така че в действителност още повече руски скъпоценни камъни попадат в индийските фабрики за шлифоване на диаманти.

Индия е световният център за обработка на нешлифовани диаманти. В страната се намират над 90% от всички съоръжения за обработка на скъпоценни камъни в света. А основните купувачи са САЩ, Китай, страните от Персийския залив и Сингапур. Тази година се наблюдават рекордни поръчки от физически лица с цел инвестиция.