Швейцария ще открие най-дългият влаков тунел, изграждан някога. Това ще се случи на 1 юни, съобщава Business Insider.

Дължината на тунела, който минава през Алпите, е малко над 57 километра. Целта е Готард да свързва Швейцария със северната част Италия и южната част на Германия. Съоръжението е с около 3 километра по-дълго от предишния първенец – тунелът Сейкан в Япония.

Готард е рекордьор и по друг показател. На места той се намира на над 2,400 километра под върховете на Алпите, като това го прави най-дълбокият турел в света. Не е изненадващо, че при изкопаването му са били отстранени повече от 28 милиона тона камъни.

Най-дългият тунел в света вече е факт

Най-дългият тунел в света вече е факт

Съоръжението е дълго 57 км

Пътят до официалното откриване на Готард обаче се оказва доста дълъг. Разрешението за изграждането му е издадено още през 1992 г. след провеждането на национален референдум в Швейцария. Работата по него започва 4 години по-късно, като пробиването на тунела завършва чак през 2011 г.

Всичко това струва на европейската държава грубо около 10,3 милиарда долара. Огромното вложение обаче си заслужава, като то ще донесе в пъти по-големи приходи за Швейцария.

Влаковете, минаващи през тунела, ще се движат върху специално конструирани почти плоски релси, което ще им позволява да достигат максимална скорост от 240 км/ч.

Това ще намали времето за пътуване между Цюрих и Милано до едва 2 часа и 30 минути, като до сега то е отнемало 4 часа и 40 минути.