Товарен кораб закъса в Суецкия канал на Египет и се удари в мост над водния маршрут. Корабът One Orpheus, плаващ под флага на Сингапур, се е отклонил от курса, след като кормилото му се е повредило, след което се е блъснал в моста Манси, близо до пристанищния град Исмаилия, според адмирал Осама Рабей, ръководител на администрацията на Суецкия канал, съобщават световните агенции.

Инцидентът е станал в наскоро разширен участък от водния път. Движението на другите плавателни съдове не е засегнато. След инцидента всички кораби използват втория коридор на разширения участък.

Корабът вече е в изправност и One Orpheus е възобновил пътуването си на север, на път от Сингапур за Нидерландия. Не се знае Какви са щетите по моста.

Made in Egypt: Русия създава индустриална зона край Суецкия канал

Made in Egypt: Русия създава индустриална зона край Суецкия канал

Африка е готова да работи с Русия като специален партньор, но има някои условия

Инцидентът е поредният след няколко подобни на значителния воден маршрут. През август два танкера, превозващи петролни продукти и втечнен природен газ, се сблъскаха в еднолентов участък на канала, прекъсвайки за кратко пътуванията на корабите през канала. През март 2021 г. големият кораб EverGreen  се заклещи в еднолентовия участък на канала, блокирайки водния път за шест дни и прекъсвайки световната търговия.

Открит през 1869 г., Суецкият канал осигурява връзка за превоз на нефт, природен газ и всякакви товари. Около 10% от световната търговия минава през канала, който е основен източник на чуждестранна валута за Египет.