Създават руска индустриална зона в района на Суецкия канал в Египет, като още през тази година там трябва да започне изграждане на първите производствени мощности. Това съобщи руският президент Владимир Путин на форума "Русия-Африка" в Санкт Петербург, предаде БНР.

Русия ще е готова до три-четири месеца да доставя зърно за Африка и да замени украинската пшеница. Владимир Путин обяви готовност да осигури безвъзмездно между 25 и 50 хиляди тона за най-нуждаещите се африкански държави:

"Страната ни е в състояние да замести украинското зърно, както в търговско отношение, така и като безвъзмездна помощ за най-бедните страни в Африка. Още повече че тази година отново очакваме рекордна реколта", каза руският президент.

Африка е готова да работи с Русия като специален партньор, но руската подкрепа за стабилността на континента трябва да минава през стабилно решение за мир между Русия и Украйна, подчерта председателят на Африканския съюз Азали Асумани.

Прогнозират годишен скок на приходите от Суецкия канал с 27%

Прогнозират годишен скок на приходите от Суецкия канал с 27%

През настоящата година, тарифите за преминаване бяха увеличени на два пъти

"Няма как да не отбележа, че бъдещето на това партньорство ще бъде застрашено, ако руско-украинската криза продължи. Затова трябва да намерим решение на тази криза, аз да се опитаме да спасим хилядите хора, които зависят от доставките на храни от двете страни", каза той.

17 африкански лидери, сред които президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, присъстваха на втората среща на върха Русия - Африка, която се проведе на 27 юли. Първата беше в Сочи през 2019-а.

Владимир Путин проведе двустранни преговори с колегите си в рамките на форума и направи обръщение по време на пленарната сесия. В изказването си той говори за визията си за отношенията Русия-Африка и за "формирането на нов световен ред".

Проектът РИО,

в рамките, на който се разработва индустриалната зона край Суецкия канал е част от междуправителствено споразумение между Руската федерация и Арабска република Египет, сключено още през 2014 г. Той е част от националния проект "Международно сътрудничество и износ".

Плановете са руската индустриална зона да бъде е представена от две площадки, едната от които да се намира в северната част на Египет, на източния бряг на Суецкия канал. Вторият е на брега на Червено море в района на Айн Сухна. Общата планирана площ на обектите - 525 хектара. 

Колко печели Египет от Суецкия канал?

Колко печели Египет от Суецкия канал?

Месечен рекорд по приходи от такси за корабен транзит през април

RIO е платформа не само за навлизане на руски компании на нови пазари в Африка и Близкия изток, но и за увеличаване на доставките, включително за Азия.

В момента се водят преговори с египетската страна за осигуряване на допълнителни преференциални условия за компаниите резиденти в зоната, като една от договорките е за получаване на етикет Made in Egypt върху продуктите (при спазване на изискванията за постепенна локализация).