Суецкият канал постави месечен рекорд по приходи през април, след като "прибра" 629 милиона щатски долара от такси за корабен транзит. Тази печалба на ключовият морски търговски път е с 13.6 процента по-висока в сравнение с реализираната през април 2021 г. 

Директорът на Canal Authority Осама Раби съобщи, че общият брой на преминалите кораби се е увеличил с 6.3 процента на годишна основа до 1929 кораба. Увеличил се е и броят на танкерите и контейнерните кораби - с 25.8 процента в сравнение със същия месец на миналата година.

Суецкият канал отчита исторически рекорд в доходите през 2021 година

Суецкият канал отчита исторически рекорд в доходите през 2021 година

Проектът за разширяване на Суецкия канал е в ход и ще бъде завършен до юли 2023 г.

"Това отразява успеха на маркетинговата и ценова политика на SCA в спечелването на доверието на корабната общност, привличането на нови корабни линии и гъвкавото справяне с промените, настъпващи в индустрията на морския транспорт", каза Раби, цитиран от Аfrica CGTN.

Приблизително 12 процента от световната търговия минава през Суецкия канал. Търговският път генерира около 5 милиарда щатски долара годишно за Египет.

Суецкият канал донесе рекордни приходи на Египет

Суецкият канал изпрати най-силната година в историята си

Кайро се възползва от нарастващия трафик през важния морски път

Въпреки проблемите, свързани с пандемията и товарния кораб, който заседна и затвори движението по канала за няколко дни през март 2021 г., Суецкият канал регистрира историческите 6.3 милиарда щатски долара годишни приходи през изминалата година.