Милиардерът Франк Маккорт ще инвестира 100 милиона долара с идеята да замени социалната мрежа Facebook. Бившият собственик на бейзболния отбор на Los Angeles Dodgers създаде т. нар. Project Liberty, с който възнамерява да свали короната от социалната мрежа на Марк Зукърбърг и други доминиращи приложения сред потребителите, пише Entrepreneur.

Идеята на милиардера е да изгради публично достъпна база данни за социални контакти. Потребителите ще имат контрол над своите данни, снимки и всичко, което обикновено се споделя в социалните мрежи и ще могат да ги преместват в различни социални мрежи, вместо да се ограничават до няколко доминиращи приложения.

Проектът Liberty идва на фона на притесненията относно властта, която някои големи компании, особено Facebook, имат над потребителите. Още повече Facebook, която е свързана с Instagram, WhatsApp и други, разполага с чувствителни данни за всички свои потребители, което й дава огромно предимство пред конкуренцията.

Как би действала новата цифрова база данни на социалните мрежи?

Проектът Liberty би използвал блокчейн технология за изграждане на инфраструктура, наречена Decentralized Social Networking Protocol (DSNP). Предприемачът се ангажира да инвестира 75 милиона долара в институт към университета Джорджтаун във Вашингтон и Science Po в Париж, за да изследва технологиите. Останалите 25 милиона ще бъдат използвани за създаване на услуги, които използват DSNP.

Франк Маккорт не е единственият, който открито заявява, че се стреми към "децентрализиране на информацията". Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси например, популяризира проект, наречен Bluesky, който също е базиран на блокчейн.

"Това е фундаментална интернет технология, която не се контролира и не се влияе от което и да е физическо или юридическо лице", заяви Дорси.