Когато Джеф Безос обяви космическия си полет наскоро, той каза, че "когато видите Земята от Космоса, това ви променя. Променя отношението ви към планетата и към човечеството", припомня Business Insider. И допълва, че "доста дълго време само астронавтите можеха да се радват на подобно изживяване".

Милиардерът и създател на Amazon мечтае за Космоса още от дете. Миналата седмица той осъществи мечтата си пред погледа на целия свят. Неговият колега, милиардерът сър Ричард Брансън - основателят на компаниите Virgin Group, го изпревари като с космическия си полет, осъществен от Virgin Galactic.

Безос извърши първия си успешен полет до Космоса с компанията Blue Origin

Най-богатият човек в света завърши успешно полета си до Космоса с Blue Origin

На борда на капсулата имаше още трима пътници

Следващата година още един известен милиардер- Илон Мъск, също планира разходка до Космоса.

Разходите за тези пътешествия са в размер на стотици милиони долари. А сметката за замърсяване с въглерод тепърва ще се изчислява, твърдят еколози и космически експерти.

За разлика от дългия списък с необходима подготовка и квалификации за астронавтите от НАСА, пътниците от Blue Origin се подготвиха за космическия си полет за 14 часа в продължение на два дни. Обучението, осигурено от Virgin Galactic беше за период от три дни.

 Мъск е платил $10 000 за да резервира билет за пътуване до Космоса с Virgin Galactic

Мъск е платил $10 000 за да резервира билет за пътуване до Космоса с Virgin Galactic

Компанията ще започне да лети туристи до Космоса през 2022 година

Гореспоменатите милиардери се надяват да развиват масови туристически пътувания в Космоса след години. Дали обаче това е наистина добра новина, се питат все повече учени. Ограниченият капацитет на пътниците за всеки полет и въздействието върху околната среда от вредните емисии при изстрелването биха могли да влошат екстремните климатични явления на Земята. Тоест, все още не е съвсем ясно дали разрастващата се индустрия на "космическия туризъм" е устойчива. Не само за планетата, но и за хората.

Според еколозите ефектите върху човешкия организъм при повишена експозиция на въглероден диоксид могат да включват различни здравословни проблеми, включително главоболие, замаяност, затруднено дишане, умора, задушаване и конвулсии. По -високите нива на азотен диоксид могат да увредят способността на човек да диша и да увеличи уязвимостта му към респираторни инфекции и астма.

Дългосрочното излагане на азотен оксид също може да причини хронично белодробно заболяване и да намали обонянието на човек, според официални данни, изнесени наскоро от австралийското правителство.

17-годишното пътуване на Брансън към Космоса: Първият милиардер, летял на борда на собствена ракета

17-годишното пътуване на Брансън към Космоса: Първият милиардер, летял на борда на собствена ракета

Историята на това как британският предприемач осъществи мечтата си, започнала през 2004-а

Все още не е известно какъв ще е общият въглероден отпечатък на новите космически полети, но със сигурност няма да е малък. Компании като Virgin Galactic очакват да предлагат 400 космически полета годишно. Само един космически кораб, превозващ четирима или повече пътници, произвежда между 200 и 300 тона въглероден диоксид.