"Промененият туризъм" е съвместна поредица на Money.bg и Exotic Holiday, която разказва как се промениха международният туризъм и дестинации през последната година. Тя представя още нови непопулярни възможности за пътувания и преживявания на различни места по света.

Да прекараш лятната си ваканция в Турция - една седмици all inclusive почивка в хотел с още няколкостотин туристи от различни държави, чадър и шезлонг на плажа пред хотела и външен басейн като опция за разнообразие. В продължение на години южната ни съседка имаше точно такъв имидж като лятна дестинация за много хора у нас, включително и за мен. Така че, когато дойде предложение за пътуване до крайбрежието на Анталия, си представих точно това. И си казах: "Не е за мен".

Но скептицизмът ми отплува много бързо след като за първи път успях да погледна на пътуването до бреговете между Анталия и Мармарис от друга перспектива - от водата. От борда на Синия круиз всичко изглежда различно. Пътуването по вълните на две морета - Егейско и Средиземно, определено е нещо, което човек трябва да види поне веднъж в живота си. Но след като го преживее, вече му се иска да се случва отново и отново.

Плаването с яхта между курортите и непознатите малки заливчета с тюркоазена вода успява да привлече вниманието не само на туристите, но и на местните хора в Турция особено през миналата година. И докато големите хотелски комплекси и ресторантите остават затворени за дълго, а някои предпочитат да ги избягват и след отварянето им, яхтингът се оказва чудесна алтернатива.

Снимка 534857

Източник: Авторът

Всъщност, още преди пандемията яхтеният туризъм привлича повече и повече туристи в Турция. През последните няколко години търсенето на такъв тип почивки в южната ни съседка имаше период на спад, но непосредствено преди ситуацията с COVID-19 започна да се възстановява с бързи темпове.

Така през 2019 година този сегмент отчете 20% ръст на търсенето, а едни от най-големите пазари за него към този момент бяха Великобритания, Русия, Мароко и Тунис. Нещо повече, изчисленията на бранша в страната показват, че броят на нощувките, прекарани на яхта в Турция, е по-голям от този в хотелите. А едни от най-популярните пътувания по море тръгват от Бодрум.

Въпреки по-тежката 2020 година южната ни съседка отчете силен сезон при яхтените пътувания и през миналата година. В началото на лятото от бранша прогнозираха, че конкретно търсенето на т.нар. сини круизи по средиземноморското крайбрежие на Турция ще нарасне с 40 на сто.

За повишения интерес към този тип почивка в Турция има достатъчно много причини. При тях човек може да очаква удобства и обслужване като в луксозен хотел, но е застрахован срещу еднообразието. Всеки ден е различен с възможности за разнообразни активности по всеки вкус - от плуване в кристално чисти води на недостъпни по суша заливи, през обиколки по исторически останки от няколко цивилизации до адреналинови преживявания. Но докато се стигне до тях...

Какво е Синия круиз?

Синият круиз е пътуване по наситеносините вълни на Средиземно и Егейско море на борда на традиционни турски ветроходни лодки, наричани гюлет и използвани от дълги години за риболов.

Първите морски разходки с гюлет по бреговете край Бодрум организира Рибаря от Халикарнас през първата половина на миналия век. Зад този псевдоним се крие именитият писател Чевет Чакир Кабаачачлъ. Той започва да води свои приятели интелектуалци на такива обиколки по море, за да им помогне да се влюбят в Бодрум така, както самият Чакир.

Днес по маршрута на Синия круиз пътуват множество туристи, които обикалят най-интересните кътчета на турското крайбрежие около Бодрум, Фетие и Мармарис.

Снимка 534854

Източник: Авторът

Какво може да се види на борда на Синия круиз?

Морското пътешествие със Синия круиз не пропуска нищо по крайбрежието между Фетие и Бодрум. То включва както разходки из емблематичните пристанищни и курортни градове, като Мармарис, така и някои по-малки, но много автентични и изпълнени с цветове и аромат на подправки градчета и села, като Селимие и Бозборун.

Гледка от високо към Селимие

Източник: Авторът

Гледка от високо към Селимие

Заедно с това идват и по-малките девствени заливи, до някои от които може да се стигне само с лодка, както и някои от перлите по анадолския бряг, като известния плаж Капутаж до град Каш.

Нещо, което няма как да се пропусне, е и наричаният Плаж на Клеопатра в залива Гьокова. Според легендите Марк Антоний докарал мекия бял пясък там специално за своята любима Клеопатра. А днес туристите могат само да му се любуват на място, но е забранено да вземат от пясъка със себе си за спомен.

Плажът Капутаж

Източник: Авторът

Плажът Капутаж

Какво друго може да се прави?

Пътешествието с гюлет в Турция далеч не е само разходка из различни плажове и пристанища, а предлага и разнообразни преживявания - от обиколки на древни градове, през гастрономическо пътешествие из Анадола до екстремни спортове за начинаещи или напреднали.

Между Мармарис и град Фетие има много останки от антични градове от няколко цивилизации. В самия Фетие могат да бъдат видени ликийски гробници, изсечени направо в скалите над града, а по улиците има и саркофази отново останали от древната цивилизация.

Ликийските гробници във Фетие

Източник: Авторът

Ликийските гробници във Фетие

В близост се намира и някогашният град Мира, който днес носи името Демре. Там е черквата, в която е служил Св. Никола Мирликийски Чудотворец, който е първообразът на познатия ни днес дядо Коледа. Отново около Демре се намират и древните потънали градове на остров Кекова и Ючаъз. Те могат да бъдат разгледани от близо с каяк или с плавници и шнорхел.

На плажа Гьокче

Източник: Авторът

На плажа Гьокче

Любителите на по-екстремните преживявания също няма да останат разочаровани. Плажът Гьокче в Гьокова е едно от най-добрите места за кайтсърфинг в Турция. Хубавото е, че не е необходимо човек да има опит, за да отиде там. Кайтсърф училищата предлагат и няколкочасово обучение, което е достатъчно за ентусиастите да опитат от адреналина на вълните.

За тези, които предпочитат височините, също има опции. Една от тях е да полетят с парапланер над може би най-красивия плаж в Турция - Синята лагуна или Йолюдениз.

Синята лагуна

Източник: Авторът

Синята лагуна

За кого е подходящо пътуването с яхта по турското крайбрежие?

Почивката на яхта винаги се е смятала за луксозно удоволствие. Истината е, че пътешествието с гюлет по Егейско и Средиземно море е за всеки джоб, стига човек да избере най-подходящия пакет за него.

Най-кратките пътувания, които се предлагат, включват три нощувки на борда на гюлет и още четири в хотел с пълен пансион за целия период. Различни варианти за маршути и опции за пътуване предлагат от Exotic Holiday.

Ако се пътува със самолет, цените тръгват от около 1400 лева, като полетът е до най-близката изходна точка за тръгване с гюлета. Това може да е Анталия, Бодрум (Милас) или друг град. В активния летен сезон цените варират между грубо 1500 и 2000 лева на човек при наемане на двойна каюта.

Друга опция е вместо със самолет да се пътува с автобус до Турция, като за тези пакети цените започват от малко над 900 лева и достигат около 1700 лева на човек в двойна каюта за 7 нощувки на гюлета.

Снимка 535763

Източник: Наталия Малчева

В тази цена са включени нощувките, храненето, а напитките, допълнителните екскурзии и активности се заплащат отделно. Но в пакетите влиза пълното обслужване по време на пътешествието, което включва екипаж спрямо големината на гюлета заедно с готвач, както и горивото.

При тези пакети гюлета се движи по предварително зададен маршрут и при тях на борда не се допускат деца под 10-годишна възраст. Има обаче опция за наемане на гюлет по собствен маршрут, като там няма ограничения във възрастта и дадено семейство или компания приятели може да пътува без други пасажери. Възможностите са за наемане на от 2 до 10 каюти на яхта.

Последни слънчеви лъчи от борда

Източник: Авторът

Последни слънчеви лъчи от борда

Как да се подготвите за пътуването?

Пътуванията със Синия круиз са организирани, така че човек няма нужда да подготвя сам повечето неща покрай нужните документи. Необходимо е само да има валиден паспорт. В настоящата ситуация до Турция се пътува или със сертификат за ваксина срещу COVID-19, независимо дали в електронен вариант или на хартиен носител, с PCR тест или с бърз антигенен тест, направен 48 часа преди заминаване. Във втория случай резултатите са валидни в рамките на 72 часа, така че след завръщане в България пътувалите трябва да си направят нов в рамките на 24 часа от пристигането си в страната.

Що се отнася до другите най-важни неща, които не трябва да забравяте да сложите в куфара си преди пътуването, това са удобният бански костюм, слънцезащитния крем и доброто настроение.