Преди 11 години (и 1 ден) - на 31 октомври 2008 г., беше публикувана бялата книга зад биткойн от все още мистериозния индивид или група от хора Сатоши Накамото. В нея беше представена децентрализираният P2P протокол, позволяващ проследяването и верифицирането на всяка една транзакция, предотвратяващ двойното отчитане и осигуряващ достъп до прозрачна отчетност, която всеки може да следи в реално време, припомнят от CoinTelegraph.

Този протокол представлява криптографически защитена система, в която биткойните се "изкопават" като награда за доставената компютърна мощност, след което се верифицират от останалите участници в децентрализираната мрежа. Тази финансова система на практика не се нуждае от посредници като банките и финансовите институции, за да осъществява и одитира транзакциите - това е изключително подривен феномен за монополизираната сфера на централизирана финансова мощ.

Най-известните цитати за биткойна, които определят неговата същност

Най-известните цитати за биткойна, които определят неговата същност

Измама или пари 2.0?

От тогава досега биткойн продължава да поставя рекорди за хаш рейта си, с който се измерва цялостната компютърна мощ, използвана за валидирането на транзакциите в блок-веригата във всеки един момент от време. Нейното нарастване прави цялата мрежа по-сигурна и е атестат за възприемането на изкопаването на криптовалутата като източник на доходи, посочват от изданието.

Към средата на октомври данните на мрежата показаха, че от създаването на първия блок биткойн на 3 януари 2009 г., миньорите са получили обща доходност от малко под 15 млрд. долара. В тази сума са включени както самите новоизкопани блокове, така и транзакционните такси, които надхвърлиха 1 млрд. долара през тази седмица.

Първата изобщо регистрирана стойност на биткойн е на 17 март 2010 г. на вече несъществуващата платформа bitcoinmarket.com, като тогава 1 биткойн се е търгувал срещу 0,003 долара. Към момента на публикуване на този материал, биткойн се търгува срещу 9124,7 долара, което е ценови ръст от впечатляващите 304033233% за 11 години.

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване

Конкуренцията за всеки следващ блок нараства все повече, като към края на миналия месец хаш рейтът надхвърли 108 квантилиона

Към август тази година 85% от цялото предлагане на биткойн вече е изкопано, което оставя едва 3,15 млн. нови койна за в бъдеще. Все още не е известно кой точно стои зад бялата книга на криптовалутата. Първите опити да се открие самоличността на Сатоши Накамото в криптосвета започнаха още през 2011 г., само няколко месеца след като той престана да публикува в социалните мрежи.