Биткойнът навърши наскоро 10 години, като за този относително кратък период преживя изключително много. Сега ще представя някои от най-известните цитати свързани с дигиталните монети, в публичното пространство.

"Ако не вярвате в това или не го разбирате, нямам време да се опитвам да ви убедя, съжалявам." - Сатоши Накамото

Разбира се всичко започва със Сатоши Накамото, считан за създател на биткойна и чиято истинска самоличност все още остава пълна загадка. Това е ранен цитат на Накамото, насочен към хората, които се съмняват в технологията.

От тези ранни дни до днес около неговото изобретение е създадена цяла индустрия. Сега, ако гледаме назад във времето, е много лесно да се каже, че хората е трябвало да се съобразят със съвета му. Предвид на новаторството на биткойна обаче и неговата уникалност, напълно е нормално, че много хора не са го разбирали, особено в началото на неговата поява.

Ключов аспект на това послание е, че за да разберете биткойна, както и цялата блокчейн технология и индустрия трябва да имате достатъчно време и да положите много усилия, за да научите всичко свързана с тази динамична технология. Инвеститорите, които не си "направят домашното" могат лесно да си загубят парите и може би е по-добре въобще да не се заместват с криптовалути.

"Това е измама, която е по-лоша дори от луковиците на лалетата" - Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan.

Не е изненадващо, че шефът на JP Morgan - Джейми Даймън не е сред най-големите почитатели на биткойна. Това е един от многото цитати на Даймън, в които той се опитва да "разобличи" биткойна и останалите дигитални валути. И едва ли можем да го виним, предивд на това, че в един момент цялото инвеститорско внимание беше насочено към биткойна, от което инвестиционните банки губеха доста.

През 2017-та година обаче, Даймън достигна пика в своята атака към биткойна, като го нарече "най-големия балон на всички времена". Интересен е фактът, че след срива на криптовалутите от 2018-та година Даймън явно промени отношението си към криптовалутите.

Инженерите на финансовата институция, дори създадоха собствена криптовалута с името "JPM Coin", която ще се използва за уреждане на клиентски трансфери на средства с ползване на блокчейн технологията и в реално време.

С действието си, JPM се подготвя за бъдеще, в което част от трансграничните плащания до емитирането на корпоративни дългове, се очаква да се премества към блокчейна. Това е технологията стояща зад криптовалутите известна с първото си приложение - биткойна.

"Това са пари 2.0, огромна, огромна, огромна възможност." - Шамат Палихапития, рисков капиталист.

Палихапития е ранен служител във Facebook, преди да напусне и да създаде собствен инвестиционен фонд. До 2015-та година неговият фонд управлява вече активи в размер на над 1.1 милиарда долара, като също така е миноритарен акционер в баскетболния отбор Golden State Warriors.

Въпреки, че е ученик на Уорън Бъфет, Палихапития не е съгласен с негативното отношение на Бъфет. Той вярва, че в рамките на следващите 20 години биткойнът може да поскъпне до 1 милион долара. За сравнение - последната цена на най-старата криптовалута е около 4 000 долара за монета.

"Стойте далеч от него. Това е мираж. По отношение на криптовалутите, обикновено мога да кажа почти със сигурност, че те ще стигнат до лош край." - Уорън Бъфет

Предвид на отношението на Бъфет към традиционния финансов сектор и новите технологии, едва ли може да се очаква друго отношение на легендарния инвеститор към биткойна.

Състоянието на Бъфет е натрупано чрез традиционни активи и търпелив подход. Рискът и променливостта, традиционни за криптовалутите, определено не са по вкуса на "Оракулът от Омаха".

"Мисля, че биткойнът е сред първите криптирани пари, които имат потенциал да променят света" - Питър Тийл, съосновател на PayPal.

Питър Тийл и неговият екип е имал подобна на биткойна идея, когато е бил в процес на създаване на PayPal. По онова време обаче те не успяват да реализират идеята си.

Сега, Тийл е един от най-големите рискови капиталисти в Силициевата долина и верен привърженик на криптовалутите.

"Биткойн всъщност разполага с баланс и възможности и затова започва да става все по-популярен" - Джулиан Асандж, основател на Wikileaks

Биткойн и Wikileaks имат дългогодишни отношения. Всъщност, без биткойн може би нямаше да има Wikileaks такъв, какъвто го познаваме. Когато големите компании за кредитни карти се опитаха да блокират плащанията към Wikileaks компанията поискала дарения в Bitcoin, което позволило да оцелее.

"Федералният резерв просто няма правомощия да контролира или регулира биткойна по никакъв начин." - Джанет Йелън, бивш председател на Федералния резерв на САЩ

Джанет Йелън подчертава една от най-съществените характеристики на биткойна в един от нейните многобройни коментари по отношение на криптовалутите.

Биткоънът не е американска, или друга национална валута и няма как да бъде контролирана, или манипулирана от централните банки по света. Вместо това, тя е първата наистина глобална валута.

Биткойнът не се управлява от никой по-специално, но всеки, който иска да се включи, може да го направи. Това прави изключително трудно за властите да формулират разпоредби относно биткойна.

"Докато повечето технологии са склонни да автоматизират работата в периферията, блокчейн технологиите целят да автоматизират центъра. Например ако вземем предвид Uber. Вместо Uber да остави шофьорите на такситата без работа, на практика блокчейнът остава Uber без работа, като го изважда от уравнението и прави така, че таксиметровите шофьори да работят директно с клиента" - Виталик Бутерин, съосновател на мрежата Ethereum.

Всъщност с този цитат, Бутерин признава премахването на третите страни, или посредниците във всички видове операции, което се позволява от криптовалутите. Това увеличава печалбите за потребителите, като намалява разходите.

"Виждам как в крайна сметка Биткойн се превръща в резервна валута за банките, като започва да играе много подобна роля на златото в първите дни на банковото дело. Банките биха могли да издават цифрови парични средства с по-голяма анонимност и по-ефективни транзакции". - Хол Фини, един от най-ранните ползватели на биткойна към който Сатоши Накамото прави първия превод на биткойни.

Този ранен цитат от Хол Фини показва, че той прозира възможностите пред биткойна още на един много ранен етап.

"Тъй като всички сме богати с биткойни... трябва да използваме част от това незадоволително богатство." - Хол Фини

Хол Фини е един от малкото хора, които участват в създаването на биткоина и който е харесван от всички. За съжаление, Фини почина преди да стане свидетел на бума при биткойна от 2017-та година.

"Аз бях измамник. Осланях се на науката и това е точно същото, което се случва с биткойна. Цялото нещо е толкова глупаво. Тези деца до такава степен са промили мозъците си." - Джордан Белфорт известен още, като "вълкът от Уолстрийт".

По отношение на биткойна, Вълкът от Уолстрийт е категоричен, че това е измама. И докато вижда бъдеще в криптовалутите, той е притеснен от възможността хакери да крадат биткойните на хората.

"Познавам хора, които загубиха всичките си пари по този начин", коментира Белфорт, като допълни, че самият той не би си купил никога биткойн. Белфорт, очаква централните банки да представят своя собствена криптовалута и това е факторът, който може да спре възхода на криптовалутите.

Според него анонимната структура на биткойна също е съществен повод за притеснения.