В годината на своята 20-годишнина българският частен монетен двор "Булминт" създаде и отсече първата си серия златни инвестиционни монети - "Златен Феникс", в три размера: 1 тройунция с номинал 250 новозеландски долара, ¼ тройунция с номинал 50 новозеландски долара и 1/10 тройунция с номинал 25 новозеландски долара.

Серията инвестиционни монети "Златен Феникс" са отсечени в proof-like качество от най-висока проба злато 999,9/1000 и са с изящен дизайн, коeто ги превръща в дългосрочна финансова инвестиция с включена допълнителна гаранция за автентичност - вграден знак за защита от фалшификация.

На аверса е ликът на монарха на Обединено кралство Великобритания - Крал Чарлз III, изобразен с гланцов финиш, годината на издаване - 2024 г., територията, за която е официална валута - островната държава Ниуе, и номиналната им стойност.

Дизайнът на реверса е вдъхновен от легендата за митичната птица, която символизира безсмъртие и възраждане. Използваният метод - дълбок релеф, позволява ясно да се открои всеки детайл от оперението на феникса, размахал криле сред пламъците. В "огнения" фон на динамичната композиция е скрит специалният знак за защита от фалшификация - т. нар. латентно изображение, което под определен ъгъл разкрива логото на "Булминт". Технологията се използва от най-големите монетни дворове по света за монети в обращение.

Снимка 652666

Източник: Булминт

Всяка от трите разновидности на златната инвестиционна монета е с лимитиран тираж от 10 000 броя.

Издаването на "Златен Феникс" бележи важен момент в 20-годишната история на "Булминт". Монетите отговарят на критериите, установени в чл. 344, § 1, т. 1 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28.11.2006 г. относно Общата система на данъка върху добавената стойност (режим за инвестиционно злато) и това ги освобождава от ДДС.

Като известен производител в световен мащаб, "Булминт" изработва основно инвестиционни продукти от злато и сребро за партньори от целия свят. През есента на 2023 г. за първи път в историята си отсича монети под собствен бранд - "Сребърен Феникс" и "Маори". На аверса и на двете сребърни монети стоят ликът на Чарлз III, номиналът - 2 новозеландски долара, официална валута на Ниуе, и годината на издаване.

Серията инвестиционни монети "Златен Феникс", както и всички останали инвестиционни и колекционерски продукти Булминт" от благородни метали, се предлагат в шоурумите в София и Пловдив и в онлайн магазина bulmint.com.