Уорън Бъфет е получил седем пъти по-малка заплата от средния служител в Berkshire Hathaway, а Илън Мъск - 40 668 пъти повече от средния зает в Tesla. Данните идват от финансовите отчети на компанията. И подхванват съмненията, че новото задължение, което Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ наложи на публичните компании, не носи никаква полза.

2018 година бе първата, в която дружествата са задължени да изчисляват и публикуват каква е разликата във възнагражденията на главния изпълнителен директор и служителите. Самата Комисията изчислява, че това е струвало на компаниите $1 милиард.

Средно, главните изпълнителни директори са получавали 254 пъти по-голяма заплата, по данни на консултантската компания Equilar. През 2017 г. съотношението е било 235 към 1, но тогава само две трети от компаниите са дали отчет.Макар проблемът с неравенството в доходите да е съвсем реален и дори според някои да заплашва настоящия обществен договор, статистиката е далеч от точна.

Главният изпълнителен директор на Manpower е получил 2 508 пъти по-високо възнаграждение от средния служител. Но 95% от наетите са на временен договор.

Акции за всички? Или как това ще реши проблема с неравенството

Акции за всички? Или как това ще реши проблема с неравенството

Новата индустриална революция трябва да дойде с нови радикални икономически мерки

Сафра Кец и Марк Хърд, главни изпълнителни директори на Oracle, са получили по $108 милиона, но цифрата е нетипично висока, тъй като включва пет години опции върху акции. Така, ако бъдат пресметнати на годишна база, съотношението пада от 1 205 към 1 до 282 към 1.

Най-екстремното съотношение - това при Tesla и Илън Мъск - е и най-невярното. Мъск може да получи $2,3 милиарда компенсация, но това ще бъде след години и то ако компанията постигне доста амбициозни цели и за приходи, и за цена на акциите. В същото време главният изпълнителен директор има право на заплата от $56 хил., от която обаче се е отказал.

От другата страна - в Berkshire Hathaway, където легендарният инвеститор Бъфет получава седем пъти по-малко от средния служител - статистиката се оказва безполезна. Годишната компенсация на Оракула от Омаха е $100 000 вече над 25 години.

Особено важно е това за международните компании. Инвеститорите вече ще има възможността да сравняват заплатата на главния директор на Coca-Cola срещу тази на работник в Южна Африка, зает почасово. Тук идва и още един детайл - при калкулациите не се взимат компенсациите на всички заети, а само на един служител.

Основателят на най-големия хеджфонд в света: Неравенството ще запали конфликт

Основателят на най-големия хеджфонд в света: Неравенството ще запали конфликт

Капитализмът трябва да бъде преосмислен и да премине през реформа, тъй като не произвежда достатъчно възможности за повечето американци, а създава огромна пропаст в приходите, която може да запали конфликт