Капитализмът трябва да бъде преосмислен и да премине през реформа, тъй като не произвежда достатъчно възможности за повечето американци, а създава огромна пропаст в приходите, която може да запали конфликт. Това смята Рей Далио, съпредседател на Bridgewater Associates - най-големият хеджфонд в света.

"Ако аз бях президент на Съединените американски щати, щях да обявя това за национално бедствие. Ако погледнем историята, когато имаме група хора с твърде различно икономическо състояние и в същото време икономическо забавяне, се създава конфликт", заяви той пред Bloomberg.

69-годишният Далио и по-рано е предупреждавал за проблемите, които твърде високото неравенство създава, както и за опасностите от популизма. Той цитира и четири държави по света, които в 30-те години на миналия век "избраха да не са демокрации, защото искаха твърда ръка, която да потуши конфликта". Макар че не твърди, че САЩ ще стигне до там, по думите му, това е проблем, който ще раздели страната.

"Американската мечта е загубена", смята още Далио.Идеята на републиканците да намалят данъците на богатите и че това подкрепя продуктивността "няма никакъв смисъл". Според него, богатите трябва да плащат повече, а държавата да използва данъците продуктивно.

Наскоро Далио публикува есе, в което посочва статистиката, че долните 60% по доходи в САЩ изостават от останалите все повече. Както и че делът на децата, които изкарват повече от родителите си, когато пораснат, е намалял до 50% от 90% през 1970.

В същото време богатството, което най-заможните 1% притежават, вече е по-голямо от това, което притежава 90% от населението в САЩ.