Да живееш в България си е истинско предизвикателство. И докато страната ни се отличава с най-ниския стандарт на живот в ЕС, това има и някои "предимства", а именно цените на някои стоки и услуги у нас са по-ниски в сравнение с останалите европейски страни.

Ето кои са евтините и кои са скъпите стоки и услуги в столицата, когато ги съпоставим със световните им нива, въз основа на данни на международен сайт за сравнение.

Може би най-голямото предимство да се живее в България все още се предоставя по направление на разходите за имот. Страната ни е в средата на класацията по високи цени на имотите и наемите в ЦИЕ, като е на 25-то място по отношение на жилищата и на 24-то по нива на наемите сред 45 разглеждани страни в региона.

Столицата ни е на 473-то място по стойност на имотите сред световните столици, като в класацията влизат 607 водещи градове. Това кореспондира с 20-то място, на което се намираме по отношение на разполагаемия доход в София в ЦИЕ.

Казано по друг начин, доходът на софиянец купува повече имот и наем в сравнение с дохода на средностатистическия източноевропеец. Освен по отношение на жилищата, българите са облагодетелствани и по още няколко направления, без които не можем в наши дни - интернет и бира.

Софиянци ползват 18-я най-евтин интернет в света, докато пият двайсет и втората най-евтина местна бира в света. Тези, които не обичат алкохолните напитки обаче, нямат повод да се оплакват. На тяхно разположение в столицата е петнайстото най-евтино капучино в Европа.

Изгодно излизат още такситата. Началната тарифа в българската столица е петата най-ниска, сред водещите европейски градове.

А кои са надценените продукти и услуги? Лошата новина за любителите на прясно мляко и производните от него продукти е че в България те се продава най-солено  в цяла Източна Европа.

В допълнение столичани ядат четвъртите най-скъпи банани в ЦИЕ, като на същото място е София и по отношение на предплатените мобилни услуги. За съжаление въпреки достъпността на имотите, кредитите все още далеч не са толкова изгодни. Страната ни се отличава с едни от най-високите лихви по ипотечните кредити в ЦИЕ.