Празничният период около Коледа определено се отразява върху семейния бюджет. Придържайки се към тривиалните максими, че празникът е веднъж в годината и именно тогава е подходящият момент да се зарадват близките, хората често похарчват много повече, отколкото са предвидили.

Ето, някои съвети, които ще ви помогнат да спестите:

Определете си лимит

Няма как да купите всичко необходимо на роднините си. Не забравяйте, че те ще получат подаръци и от техни приятели. Заради това определете лимит доколко можете да харчите за подаръци и не го превишавайте.

Възползвайте се от онлайн пазаруването

Онлайн пазаруването има две предимства. Не се налага да се състезавате с тълпата по претъпканите физически магазини. А също така в последните виждате много неща, които не са ви необходими, но ги взимате, а при онлайн пазаруването това е по-малко вероятно.

Снимка 393750

Източник: iStock

Направете списък

Направете си списък още вкъщи какво ще търсите. Така няма да се налага да влизате в магазини, които не предлагат исканите от вас стоки.

Вземете приятел

Често офертите включват няколко артикула плюс подарък. Цената обаче е твърде висока за вас. Ако вземете приятел, ще можете да разделите с него сумата и наистина да спестите.

Снимка 393755

Източник: iStock

Не правете моловете приоритет

Колкото и да са атрактивни с цялата украса и коледен дух, не винаги в тях се намират най-изгодните сделки. Понякога на по-малки базари или разпродажби може да откриете качествени стоки на ниски цени.

Купувайте изживявания

През последните години празникът се материализира и на заден план остана истинският му смисъл - времето, прекарано с близките хора и създаването на спомени. Вместо да харчете пари за предмети, може да резервирате екскурзии, СПА уикенди, вечери, фотосесии.

Сверявайте цените

Когато видите намаление в брошура или в интернет, преди да тръгнете към магазина се обадете да попитате дали цените наистина съвпадат с обявените в рекламата.

Снимка 393753

Източник: iStock

Не бързайте при онлайн пазаруването

Ако нямате регистрация в сайтовете, които ви интересуват, си направете. Регистрираните потребители получават бюлетин за намаленията и информация за продуктите. Освен това когато запазите някои артикули в кошницата, от сайта може да ви напомнят за тях. А , ако не избързате да ги платите, е вероятно и да ви предложат 10-20 процента намаление на покупката.

Време за outlet магазини

Ако харесвате марковите стоки, но не и техните цени, посетете outlet магазините. Твърде вероятно е на края на годината да откриете и голямо разнообразие от предложения.

Помислете преди да купите нещо, което ви е харесало

Импулсивните покупки са противоположност на спестяването. Ако харесате нещо, първо помислете дали вие или човекът, за който го избирате, има нужда от него.

Снимка 393761

Източник: iStock

Сложете си спирачки

Някои хора купуват по нещо малко за Коледа през цялата година, когато попаднат на стока, която наистина им харесва. А други похарчват куп пари точно в навечерието на празника. Експертите съветват да пазарувате за Коледа, малко след като е минала. Тогава търговците разчистват останалите им стоки и ги намалят. За следващата година, когато настъпи празникът, ще сте готови и няма да ви се налага да отделяте време и пари.

Разделете подаръка си с някого

Не е задължително подаръкът да е индивидуален. Можете да се обедините с роднина или приятел и да подарите нещо общо, като си разделите сумата.

Не разчитайте на Черния петък

На този ден голяма част от хората не купуват неща, от които наистина имат нужда, а просто примамливи предложения с обявени големи намаления, които невинаги са реални.

Снимка 393749

Източник: iStock

Ръчно изработени подаръци

Няма по-подходящ момент от Коледа, за да покажете на близките хора, че са важни за вас. Бъдете креативни и подарете нещо, което лично сте изработили. Времето и усилията, които влагате правят подаръка наистина специален, а и ще спестите доста средства.

Организирайте викторина "Дядо Коледа"

Можете да напишете имената на всеки от семейството на отделно листче и всеки да си изтегли по едно. Така няма да е нужно да купувате подаръци за всички и въпреки това всеки ще получи такъв.

Плащайте в кеш

Лесно е, когато не виждате парите да похарчите повече отколкото сте склонни. Затова за коледното пазаруване избирайте да плащате в брой.

Купувайте не повече от 4 неща

Придържайте се към следните 4 правила, за да сте сигурни, че изборът ви наистина ще е полезен за вашия близък. Трябва подаръкът да е нещо, което да облече, от което има нужда, което е искал човекът или да е нещо за четене.