Адвокати, работещи за компании, които защитават интересите на действащият президент на САЩ Доналд Тръмп, са финансирали кампанията на неговия опонент Джо Байдън, показва разследване на Reuters.

При това разликите в отпуснатите средства за двете кампании са значителни. Според изданието, адвокатите в Jones Day, която получи хонорари за 4,5 млн. долара от Тръмп, са дарили почти 90 хил. долара на кампанията на Байдън и само 50 долара на тази на действащия президент, според данните на Федералната изборна комисия.

Най-губещите бизнеси в империята на Доналд Тръмп

Най-губещите бизнеси в империята на Доналд Тръмп

От голф клубове до хотели

Това не е изолиран случай - нито като работещи в конкретната кантора, нито исторически. Още през 2015 г. изследване на икономисти от Stanford, University of Chicago и Harvard показа, че представителите на професията имат силен уклон към социализма. Вероятна причина е, че основните адвокатски дружества са базирани в силно левите градове Ню Йорк и Лос Анджелис.

В настоящата кампания, Байдън е подкрепен още от работещи в Morgan & Morgan, Covington & Burling и Sidley Austin. Сред финансиралите преизбирането на Тръмп са адвокати от Fish & Richardson, Kirkland & Ellis и Gibson, Dunn & Crutcher. Всички от тях обаче са отказали да коментират даренията си.

Как дебатът между Тръмп и Байдън повлия върху цената на златото?

Как дебатът между Тръмп и Байдън повлия върху цената на златото?

След кратко поскъпване скъпоценният метал отново поевтинява

Като цяло в периода от 1 януари до 31 август адвокати са дарили 29 млн. долара директно на кампанията на Байдън и само 1,75 млн. долара на тази на Тръмп. Данните показват средствата, отпуснати от юристите в качеството им на физически лица, не като фирми.

"Не би трябвало да е новина, че богатите леви адвокати в джоба на Байдън се опитват да компенсират финансово за изключително слабата му кандидатура или че във всяка голяма правна фирма има хора на двата бряга на политиката", каза говорителката на кампанията на Тръмп Саманта Загер, докато говорителят на Байдън Майкъл Гуин не е отговорил.