Форумите в Reddit са не просто място за напомпване на акциите на определени компании, но и за споделяне на финансови истории. Като тази, която се е случила на младеж, който преди почти осем години е бил разносвач на пица.

На 28 декември 2013 г. криптоентусиастът, известен в социалната мрежа с прозвището btcbible, е поръчал пица и е дал възможност на доставчика да получи бакшиш от банкнота от 5 долара или чрез изпращане на 0,0069 биткойна на хартиен портфейл. Тъй като по това време цената на 1 биткойн е 774 долара, разносвачът е избрал втората възможност.

Историята би свършила дотук, но преди седмица доставчикът на пица се е свързал отново с btcbible, за да го пита как да си получи средствата. По това време биткойн беше постигнал най-голямата стойност в историята си и бакшишът от 0,0069 биткойна от преди почти осем години вече е струвал 400 долара или ръст от 7000%.

Самият btcbible обаче не е дочакал криптовалутата да постигне астрономическите си стойности от януари и февруари тази година. Той признава във форума, че през миналата година е продал почти всички биткойни, които е притежавал, за да си купи къща.

Историята с бакшиша напомня една от най-емблематичните истории с биткойн - тази за първата документирана транзакция в историята на криптовлаутата, когато през май 2010 г. програмист е платил 10 хил. биткойна за две пици в обект на Papa John's в САЩ. Днешната им стойност се равнява на 580 млн. долара.