При обсъждането и гласуването на държавния бюджет за 2024 г. трябва да бъде решен и един въпрос, който засяга много хора, предимно със сравнително високи доходи за нашите стандарти - колко ще бъде максималният осигурителен доход. По неофициална и засега непотвърдена информация, от правителството смятат да предложат вдигане на максималният осигурителен доход, вероятно с около 10%.

Ще припомним, че от април 2022 г. досега максималният осигурителен доход (максималната сума, върху която се плащат пенсионни осигуровки) у нас е 3400 лева, а преди това беше 3000 лева.

Предлагат максималният осигурителен доход да стане 8500 лева

Предлагат максималният осигурителен доход да стане 8500 лева

В момента той е в размер на едва 4,8 пъти минималната работна заплата

Предвид повишението на средните доходи у нас за последните близо две години, е логично и посоченият показател да се вдигне - още повече, че и пенсиите растат (въпреки смешно малкия им размер спрямо европейските).

В случай че окончателното решение на Народното събрание бъде за вдигане на максималния осигурителен доход, тази промяна ще касае около 160 хил. работещи, които по данни на НОИ (към началото на 2022 г.) са били с облагаем месечен доход над 3400 лeва. От тях около една четвърт са от ИТ сектора, 11% ca зaeти в cфepaтa нa здpaвeoпaзвaнeтo, a в дъpжaвнoтo yпpaвлeниe ca oĸoлo 6%. Cлeдвaт cлyжитeли oт ĸoнcyлтaнтcĸия бизнec (4,2%) и oт финaнcoвия ceĸтop - (2,5%).

От ИТ сектора не бяха съгласни с предходното увеличение на максималния осигурителен доход - там още в началото на миналата година средната заплата беше около 4000 лева. Какво ще бъде мнението им при евентуално вдигане на показателя сега, предстои да видим.

ИТ секторът не се разбра с правителството за вдигането на максималния осигурителен доход

ИТ секторът не се разбра с правителството за вдигането на максималния осигурителен доход

Председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров пред Money.bg