Недостигът на питейна вода в Индия е много сериозен проблем, който се задълбочава. 600 милиона души в голямата азиатска държава са засегнати от безводието. Това се посочва в доклад на индийски учени, публикуван в Ню Делхи. 

В селското стопанство се изразходват 80 процента от питейната вода, докато големи части от населението нямат достъп до чиста и качествена вода, се отбелязва в доклада, цитиран от agro.bg.

Най-песимистичните прогнози сочат, че през 2030 година естествените водни ресурси в Индия ще покриват едва половината от нуждите на населението, наброяващо в момента 1 милиард и 300 милиона души. След 2 до 3 години повече от 20 от големите градове в страната ще трябва да въведат воден режим, тъй като подпочвените води са на изчезване.

В доклада се казва още, че повечето щати в Индия нямат правилно управление на водните ресурси и не използват водата устойчиво, особено що се отнася до селското стопанство.

В сравнение с други страни в Индия качеството на питейната вода е много ниско, като 70 процента от нея са замърсени. Три четвърти от домакинствата пък нямат собствен достъп до водопреносната и канализационната мрежа. Заради недостига на питейна вода всяка година в Индия умират близо 200 хиляди души.