Около 700 милиона души на планетата биха искали да мигрират, се посочва в нов доклад на Международната организация за миграциите, която е част от системата на ООН. Това превишава трикратно броя на международните мигранти към сегашния момент, които са 244 милиона.

Според доклада 66 милиона души, съставляващи 1,3 процента от възрастното население на планетата, планират да се преместят в друга страна в следващите 12 месеца. Една трета от тях, тоест около 23 милиона души, вече са започнали необходимите приготовления, в това число оформяне на визи, събиране на пари за пътуването и изучаване на чужд език. 

САЩ си остават най-предпочитаното направление за мигрантите се отбеляза в доклада, цитиран от БТА. 

Той е изготвен на базата на данни за миграцията на социологическата агенция Галъп за периода 2010-2015 година. Според тези данни една пета от хората, планиращи емиграция, се стремят да попаднат в САЩ. 

Другите най-популярни страни за миграция са Обединеното кралство, Саудитска Арабия, Франция, Канада, Германия и Южна Африка. Половината от онези, които се готвят да мигрират, живеят в 20 страни, 8 от които са в Африка, а 2 в Европа (Италия и Испания). 

Авторите на доклада са представили и портрет на типичния потенциален мигрант - той е най-често млад мъж, живеещ в град и имащ най-малко средно образование.