Една от страните от ОПЕК - Ангола, обяви оттеглянето си от Организацията на страните износителки на петрол. Това съобщи официалната информационна агенция на африканската страна ANGOP, позовавайки се на министъра на минералните ресурси, нефта и газа Диамантина де Азеведо. Ангола не е от страните основателки на ОПЕК, тя се е присъединила към организацията по-късно, през 2007 година.

Според публикацията, окончателното решение, след надлежно обмисляне, е взето на заседание на Министерския съвет, председателствано от президента на Ангола Жоао Лоренсо.

Както беше съобщено, Ангола дълго време не изпълняваше задълженията си свързани със сделката в рамките на ОПЕК: при разрешеното ниво от 1,455 милиона барела на ден, нейният добив на петрол беше на ниво близо до 1,1-1,2 милиона барела на ден, а в някои месеци и по-малко.

На този фон ОПЕК, при личната среща на представителите на организацията през юни, взе решение да намали целевото ниво за Ангола за 2024 г. - със 175 хиляди барела на ден, до 1,28 милиона барела петрол на ден.

Въпреки активните опити на Ангола да се противопостави на намаляването на квотата си за добив на петрол, на декемврийската онлайн среща на алианса, тя беше намалена с още 170 хиляди барела на ден, до 1,11 милиона барела петрол на ден.

Откриха голямо петролно находище край бреговете на Ангола

Откриха голямо петролно находище край бреговете на Ангола

Запасите се оценяват на 450-650 милиона барела лек петрол