Австралия отхвърли предложенията на Европейския съюз за споразумение за свободна търговия и е малко вероятно сделка да бъде постигната след няколко години, казаха министри от австралийското правителство в понеделник, информира Reuters.

Най-голямата селскостопанска индустриална група в страната благодари на правителството за отказа му да "хвърли австралийските фермери под автобус", подписвайки сделка, която не би допуснала достатъчно от техните продукти в ЕС.

Двете страни водят преговори от 2018 г., като Австралия има желание да увеличи износа на селскостопански продукти чрез премахване на митата на ЕС и разширяване на квотите, а Европа вероятно ще получи по-голям достъп до критичната минерална индустрия на Австралия.

Търговските преговори между ЕС и Австралия "забуксуваха" - заради наименованията на храни

Търговските преговори между ЕС и Австралия "забуксуваха" - заради наименованията на храни

Сред "спънките" е и виното просеко, както и наименованията на сирена

Австралийският министър на търговията Дон Фарел каза след среща с колегата си от ЕС Валдис Домбровскис в японския град Осака през уикенда, че не е постигнат напредък.

"Дойдох в Осака с намерението да финализирам споразумение за свободна търговия", каза Фарел в изявление.

"За съжаление не успяхме да постигнем напредък. Преговорите ще продължат и се надявам, че един ден ще подпишем сделка, която е от полза както за Австралия, така и за нашите европейски приятели", каза той, цитиран от Ройтерс.

Австралийският министър на земеделието Мъри Уот каза, че ЕС - един от най-големите пазари в света - само леко е променил предложението, което постави на масата преди три месеца.

"Просто не успяхме да видим ЕС да увеличи офертата си за неща като говеждо и овче месо, млечни продукти, захар, достатъчно, за да мислим, че тази сделка е в националния интерес на Австралия", каза той пред ABC Radio.

Уат каза, че ще мине известно време, преди австралийското правителство и ръководството на ЕС да успеят да договорят сделка поради предстоящите избори в ЕС.

Австралия възнамерява да печели по близо $1 млрд. годишно от водород

Австралия възнамерява да печели по близо $1 млрд. годишно от водород

Като цяло страната ще вложи милиарди долари в тази промишленост в следващите години

"ЕС следващата година ще влезе в изборния си цикъл. Винаги е много по-трудно за страните и регионите да преговарят за този вид търговски споразумения в навечерието на избори", каза той.

Австралийски фермерски групи оказваха натиск върху правителството да не подписва "неизгодната сделка" , която би поставила техните членове в неравностойно положение спрямо конкурентите от Нова Зеландия, Канада и Южна Америка, които имат по-голям достъп до пазарите на ЕС.

Европейският съюз, например, подписа търговско споразумение с Нова Зеландия миналата година, което понижи тарифите за износа на ЕС, включително дрехи, химикали и автомобили, и позволи повече новозеландско говеждо и агнешко месо, масло и сирене да влизат в ЕС.