Австралийските власти ще инвестират 64,2 милиона долара за изграждането на голям логистичен център (хъб) за доставки на водород в Порт Бонитън, разположен на 400 км северозападно от Аделаида. Това съобщи премиерът на страната Антони Албанезе, цитиран от ТАСС.

По думите му, австралийското правителство ще "инвестира 100 милиона австралийски долара (64,2 милиона долара) в строителството и разширяването на инфраструктурата на морското пристанище и подготовката му да стане първият голям терминал за износ на водород в Южна Австралия."

"Южна Австралия е готова да стане доставчик на водород от световен мащаб и правителството е разработило комплексен план за развитие на водородната промишленост в региона, включително изграждането на електроцентрали и съоръжения за съхранение", казва Албанезе.

Министър-председателят също така отбелязва, че за разширяване на инфраструктурата за производство и износ на водород до Порт Бонитън ще бъдат инвестирани общо около 13 милиарда австралийски долара (8,3 милиарда долара), което ще позволи до 2030 г. обемът на производство и износ на тази суровина да достигне 1,8 млн. тона водород.

Освен това, още около 500 милиона австралийски долара (321,4 милиона долара) ще бъдат насочени за реализация на водородни проекти в Пилбара, Куинана, Гладстоун, Таунсвил, Хънтър, Бел Бей.

Австралийският премиер подчертава, че през следващите 28 години "водородната индустрия на Австралия ще донесе на икономиката общо около 50 милиарда австралийски долара (повече от 32 милиарда долара) приходи, т.е. средно близо $1 млрд. годишно, и ще създаде най-малко 16 хиляди нови работни места в цялата страна."

"Преходът на света към чиста енергетика е огромна икономическа възможност за Австралия и ние сме решени да се възползваме от нея, като отделим допълнителни средства за създаването на производствени и логистични центрове", допълва Албанезе.

Търговските преговори между ЕС и Австралия "забуксуваха" - заради наименованията на храни

Търговските преговори между ЕС и Австралия "забуксуваха" - заради наименованията на храни

Сред "спънките" е и виното просеко, както и наименованията на сирена