Преговорите за т.нар. всеобхватно търговско споразумение между Австралия и Европейския съюз влязоха в "задънена улица", поради изискванията на ЕС за спазване на правилата за маркировка и етикетиране на продуктите. Това съобщи днес австралийският министър на селското стопанство Мъри Уат по радио ABC.

"Има много "заложено на карта" и за нас е много важно да се отворят пазарите, включително пазара на ЕС, за австралийските производители. Но ние настояваме условията на това търговско споразумение да отговарят на националния интерес на Австралия , в противен случай няма да го подпишем", казва Уат.

Централната банка на Австралия изненадващо вдигна основната лихва - до 11-годишен връх

Централната банка на Австралия изненадващо вдигна основната лихва - до 11-годишен връх

Това е 12-то поредно повишение

Той отбелязва, че страните досега не са успели да се споразумеят по няколко въпроса, относно "правата на австралийските производители да използват за своите хранителни стоки наименования като пармезан, просеко, фета е т.н.".

Малко по-рано беше съобщено, че едно от условията на новото търговско споразумение на Австралия с Европейския съюз трябва да бъде отказът на австралийските производители да използват европейски търговски марки и наименования на стоки, които са маркирани в рамките на програмата за географски означения.

Това изискване се отнася за названията на 172 хранителни продукта и 236 алкохолни напитки, произведени в Австралия. Най-разгорещени дискусии досега предизвика призивът за промяна на имената на сирената като фета, моцарела, горгонзола, грюер и рокфор, както и наименованията на пенливите вина (просеко).

Обсъжданията за всеобхватно търговско споразумение между ЕС и Австралия започнаха през май 2018 г. Преговорите обаче бяха прекратени през есента на 2021 г. поради усложнения в отношенията между Австралия и Франция, след прекратяването на споразумението за дизелово-електрически подводници, което Канбера обяви след създаването на тристранния военен съюз AUKUS - между Австралия, Великобритания и САЩ.

Австралия отделя $2,5 милиарда за модернизация на военните си авиобази

Съюзник на САЩ отделя $2,5 милиарда за модернизация на военните си авиобази

За какво ще се използват средствата