Австралия премахва сегашните визи за временна заетост при чуждестранните работници. Това заяви министър-председателят на страната Малкълм Търнбул. Документът обаче ще бъде заменен от друга визова схема, която има по-високи изисквания към желаещите да работят в страната.

Съгласно новите предложения ще бъдат въведени краткосрочни визи, които ще изискват по-добро владеене на английски език, предаде Reuters.

Освен по-високо ниво на език ще се изискват още предишен опит в работната сфера, както и ще се прави проверка за криминално досие на кандидатите.

Новият документ ще има срок 2 години, а при втора четиригодишна виза ще е необходимо по-високо ниво на английски език. От досегашната програма са се възползвали около 95 000 чужденци.

Търнбул направи съобщение в социалната мрежа Facebook, като обясни, че промяната е в основата на плановете да се поставят работните места за австралийци на първо място.

Според изявлението на премиера отмяната на виза 457 ще привлече по-добре квалифицирани кадри към страната. Наравно с това повече австралийци ще бъдат назначени на работа вместо евтина работна ръка от чужбина.