Чартърни полети са докарали повече от 200 здравни работници от България и Румъния в Австрия този понеделник. Това става ясно от официално съобщение на австрийските власти, цитирано от Euroactiv.

Според информацията на 30 март са пътували общо 231 специалисти с организирани полети от София и Тимишоара.

Те ще трябва да помогнат на европейската страна да се справи с кризата с разпространението на коронавируса, тъй като здравната система там е силно зависима от медици и други здравни специалисти от Източна Европа.

Със затварянето на границите на съседните държави заради пандемията се засилиха опасенията, че Австрия няма да може да разчита на жизненоважния опит на специалистите от източноевропейските държави.

Сега наетите повече от 200 български и румънски специалисти ще работят в провинцията Долна Австрия повече от стандартния период за престой от три до четири седмици. Местните власти им осигуряват настаняване в хотели, където те ще прекарат 14 дни под карантина преди да започнат работа.

По думите на представители на местните власти в региона има спешна нужда от 70 специалисти, но са били наети 231 души като допълнителна мярка в случай на необходимост.