Върху Европейския съюз може да бъде нанесен огромен удар, ако споразумението за свободна търговия между САЩ и Обединеното кралство стане факт - тъй като германският бизнес може да премине към масовото преместване във Великобритания след развода на блока с кралството, заяви пред Express.co.uk бившият депутат от партия Ukip Дъглас Карсуел.

Великобритания и Съюза започнаха първия кръг от преговори за бъдещите си отношения. Докато и двете страни са готови за дълги разговори, тъй като имат крайно различни виждания за това какво представлява лоялна конкуренция между техните икономики,  то търговската сделка със САЩ изглежда много по-очевидна. В понеделник министърът на международната търговия Лиз Трус стартира петте преговорни цели на страната и обяви, че преговорите ще започнат през следващите няколко дни.

Документът от 180 страници обещава да намали вносни данъци или тарифи за голяма част от износа в Обединеното кралство - и да увеличи търговията с услуги между икономиките.

Великобритания изхарчи £4,4 млрд., за да се подготви за Brexit

Великобритания изхарчи £4,4 млрд., за да се подготви за Brexit

Щетите за икономиката обаче са далеч по-големи

Според Дъглас Карсуел сделката със САЩ може да увеличи трансатлантическата търговия с около 15.3 млрд. паунда и да добави 3.4 млрд. към икономиката на Обединеното кралство. Освен това, според бившия депутат от Ukip, споразумението може да нанесе и голям удар върху ЕС - тъй като германският бизнес може да се премести в Кралството след Brexit. "Мисля, че сделката за свободна търговия между САЩ и Великобритания е доста сигурна. Има интереси от двете страни", каза той, цитиран от изданието.

"Причината, поради която смятам, че е сделката е добра, е защото вярвам, че основният подход, който Доналд Тръмп и Борис Джонсън искат, са взаимните стандарти и признанието. Ако е законно да купувате нещо в Клактън, трябва да е законно да го купувате и продавате в Северна Каролина. Мисля, че можем да имаме споразумение за свободна търговия със Северна Америка доста скоро. Но от това произлиза един интересен въпрос", казва той.

След Brexit ЕС ще включи Каймановите острови в "черен списък"

След Brexit ЕС ще включи Каймановите острови в "черен списък"

Британската територия ще е с офшорен статут, според изискванията на Съюза

"Представете си, че сте немски производител на автомобили и вече сте наблюдавали спад от 5 - 7% на европейския пазар на автомобили. Но след няколко години осъзнавате, че ако преместите фабриката си в Съндърланд, ще можете да продадете без тарифа Audi, Mercedes на САЩ. Ето защо смятам, че една търговска сделка със САЩ е толкова важна и толкова значима', каза той.

Brexit пренасочва стотици милиарди инвестиции от Острова към Холандия

Brexit пренасочва стотици милиарди инвестиции от Острова към Холандия

Стотици фирми местят дейността си от Великобритания

Според Карсуел, Великобритания може да постигне споразумение за свободна търговия със САЩ до ноември 2020 г. - месец преди края на преходния период с блока. Очаква се разговорите със САЩ да започнат в понеделник. Дискусиите ще се проведат както в Обединеното кралство, така и в САЩ и ще бъдат наблюдавани от главния съветник по преговорите Крауфорд Фалконер - посланик в Световната търговска организация.