Каймановите острови, които са британска територия, ще бъдат включени в страните на т. нар. черен списък на Европейския съюз, които са с офшорен статут, спрямо изискванията на Съюза. Това се случва по-малко от две седмици след оттеглянето на Великобритания от ЕС, предава The Guardian. 

Някои територии, които са свързани с държави-членки, избягват черния списък, а Обединеното кралство лобира, за да защити задграничните си територии като Каймановите острови от подобен контрол.

Посланиците на ЕС прецениха, че островите в Карибско море не си сътрудничат ефективно с Брюксел по отношение на финансовата прозрачност.  "Черният списък на ЕС" е опит за ограничаване на приблизително 506 милиарда британски лири, загубени от избягването на данъци всяка година, пише още The Guardian.

След като промените станат факт, Каймановите острови ще са част от списъка на "несъдействащите" страни. В него влизат Белиз, Фиджи, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Вануату и трите територии на САЩ - Американска Самоа, Гуам и Вирджинските острови.

Миналата година Обединеното кралство и неговата "мрежа от корпоративни данъци" бяха оценени като най-големия фактор в света за избягване на корпоративен данък, пишат авторите на изданието. Британските територии са част от десетте места, за които се твърди, че най-много стимулират избягват корпоративения данък. Състоянието на Каймановите острови и Британските Вирджински острови беше преразгледано, след като беше поставено в "сив списък" през 2018 г.

Великобритания най-сетне призна, че Брекзит означава край на свободната търговия с ЕС

Великобритания най-сетне призна, че Брекзит означава край на свободната търговия с ЕС

Мишел Барние заяви, че Обединеното кралство е избрало да стане трета страна

От ЕС заявиха опасения си, че данъчните режими на тези територии стимулират офшорните структури, които привличат печалби без реална икономическа активност. Страните членки считат, че Каймановите острови не са успели да въведат необходимото законодателство за справяне с проблемите, установени от Брюксел.

Страните, които са в черен списък са изправени пред допълнителни пречки относно достъпа до фондове на ЕС, а европейските компании трябва да предприемат допълнителни предпазни мерки, ако имат бизнес на техните териториите. 

Мандатът на ЕС за водене на преговори трябва да бъде приключен на 25 февруари. Той предвижда Обединеното кралство да се придържа към стандартите на ЕС във връзка с борбата срещу избягване на данъци.

В Обединеното кралство ще важат регулациите на ЕС до края на годината, когато свършва и преходният период, който премиерът Борис Джонсън заяви, че няма да удължи.