Два пъти повече компании са започнали дейност в Холандия през 2019 година в сравнение с година по-рано. Причината - излизането на Великобритания от Европейския съюз.

По данни на холандска правителствена информационна агенция и агенцията за чуждестранни инвестиции (NFIA), цитирани от Reuters, в рамките на миналата година 78 фирми са избрали да отворят офиси или да преместят операциите в страната от Бенелюкс. Тенденцията за изтичане на фирми от Острова към Холандия се усеща все по-силно - от провеждането на референдума през 2016 година досега броят на тези фирми вече е общо над 140.

"Тенденцията е за удвояване на броя всяка година", посочва служител на NFIA пред агенцията.

570 милиарда причини защо Борис Джонсън да иска търговска сделка с ЕС

570 милиарда причини защо Борис Джонсън да иска търговска сделка с ЕС

ЕС остава най-значимият въпрос пред Джонсън Лондон

Великобритания напусна Европейския съюз в края на месец януари. Сега страната е в преходен период, който свършва в края на 2020 година. Дотогава страната трябва да договори ново търговско споразумение с ЕС, който е основният търговски партньор.

"Несигурността остава, защото никой не знае как ще изглежда сделката, която се договаря. Тази несигурност кара компаниите да търсят други варианти. Не е имало забавяне на тази нарастваща тенденция", допълват експертите в Холандия.

NFIA заяви, че в момента се водят разговори с 425 компании, които искат да се преместят или да разширят дейността си в Холандия. За сравнение - през 2018 година броят на тези фирми е бил едва 175.

Очаква се въпросните 140 фирми, които вече са преместили дейността си, да създадат повече от 4 200 работни места. Очакваните инвестиции, които те ще направят в Холандия през следващите години, възлизат на приблизително 375 милиона евро (311 милиона паунда).

Но като отворена икономика със сравнително високо ниво на външна търговия, Холандия е сред страните, които са най-силно застрашени от отрицателните въздействия на Brexit.

Новосъздадените компании в Холандия до голяма степен се занимават с финанси, информационни технологии, медии, реклама и други, допълват от холандската агенция за чуждестранни инвестиции.

Излизането на Великобритания от ЕС със сигурност обаче ще има и други отражения. По данни на консултантската фирма Bovill повече от хиляда банки, компании за разплащания и застрахователи oт ЕС планират да отворят офиси във Великобритания след развода, за да могат да продължат да обслужват клиентите си на Острова. Това е причината, поради която анализатори посочват, че въпреки Brexit и всички неясноти около него, включително около сключването на търговско споразумение, Великобритания ще остане водещ център за финансови услуги в Европа.

Хиляди фирми от ЕС ще отворят офиси във Великобритания след Brexit?

Хиляди фирми от ЕС ще отворят офиси във Великобритания след Brexit?

Това означава нови офиси и персонал