Чешкото данъчно ведомство е изключило китайската технологична компания Huawei от публичния търг за изграждането на данъчен портал за близо 200 милиона евро.

Решението за това идва след като Чешката национална агенция за кибер и информационна сигурност (NCISA) е предупредила за заплахи за сигурността от страна на китайския доставчик на телекомуникационни услуги, пише сайтът Emerging Market.

Чехия е поредната държава, която предприема подобни действия срещу Huawei, след като подобни ограничения въведоха редица европейски държави, включително и Полша.

Полша иска забрана на Huawei в държавите от ЕС и НАТО

Полша иска забрана на Huawei в държавите от ЕС и НАТО

Двата съюза трябва да заемат обща позиция, смята вътрешният министър

"Китайското законодателство изисква от частните компании, регистрирани там, да си сътрудничат с разузнавателните служби. Заради това включването на тези компании в ключови държавни системи може да представлява заплаха", казва директорът на агенцията Душан Навратил.

"Категорично отричаме всякакви предположения, че представляваме заплаха за националната сигурност", заявява от своя страна говорителят на Huawei.

"Призоваваме NCISA да предостави доказателства, вместо да петни репутацията на Huawei без никакви доказателства", допълва той.