Китай може да пусне проекта си за дигитална държавна валута в следващите 2-3 месеца. Това прогнозира управляващият партньор Джак Лий в инвестиционната фирма HCM Capital, подкрепена от Foxconn Technology Group, пише CNBC.

Според инвеститора Китай разработва рамка за издаването на цифровата валута на търговските банки и на отделните платежни мрежи и платформи чрез Alipay и WeChat Pay - Digital Currency Electronic Payment или DCEP. По думите му с този ход Китай вече има цялата инфраструктура, за да направи дигиталния юан реалност.

Лий прогнозира и че стартирането може да започне като изпитание, както и че физическите пари няма да бъдат заменени, поне не засега.

HCM Capital инвестира в редица блокчейн стартъпи, пишат авторите на Reuters. Компанията е подкрепена от тайванския производител на електроника Foxconn, който също инвестира в 100-милиардния Vision Fund на японският конгломерат SoftBank.

Дигиталният юан ще създаде парична лавина на пазарите

Дигиталният юан ще създаде парична лавина на пазарите

ЕС също вече обмисля дигитално евро

Досега вече мнозина експерти коментираха, че въвеждането на масова обща дигитална валута ще увеличи риска от измами, по-специално пране на пари и финансиране на тероризъм. Проблемът се разглежда и от националните правителства, които също се изправят пред проблеми, когато става въпрос за регулиране на пространството.

Държавният секретар на Швейцария за международните финанси Даниела Стофел заяви, че очакваното пускане на китайската цифрова валута може да тласне много държави по целия свят да направят подобни проекти, което ще направи въпроса с регулацията задължителен.

"Ако правителствата разберат, че това наистина се случва сега и че въпросът и предизвикателствата, които произхождат от една електронна валута, вече са реални, надявам се това да даде допълнителен тласък на търсенето на решения в глобален мащаб", посочи Стофел.

Тя посочи и че в допълнение към регулирането, потенциалният възход на цифровите валути би породил въпроси относно ролята на националните валути и централните банки - нещо, което също трябва да бъде обсъдено в международен план.

Всъщност Китай не е единствената страна, която гледа стремглаво към пускането на дигитална валута. В рамките на миналия месец Националната банка на Швейцария заяви, че работи със стоковата борса на страната за проучването на възможността от използване на цифрови валути при търговия.

Германски банки настояват за създаването на дигитално евро

Германски банки настояват за създаването на дигитално евро

Какви могат да бъдат плюсовете от криптовалута, алтернативна на вече съществуваща валута?