Асоциацията на германските банки, състояща се от повече от 200 частни банки в страната, включително Deutsche Bank, Credit Suisse и Commerzbank, поиска създаването на дигитално евро.

В позицията се очертава необходимостта от създаване на криптобазирано евро, работещо на обща общоевропейска платформа за плащания. Този пореден призив за дигитално евро идва, когато Китай е близо до пускането на дигитална версия на юана.

Документът подчертава какви биха били предимствата на цифровото евро и очертава как банките и регулаторите могат да работят за изпълнението на идеята.

Асоциацията твърди, че цифровото евро ще има предимства пред съществуващите платежни системи. "Цифровите валути могат да подобрят удобството на клиентите, разходите и скоростта на транзакциите. Освен това тези иновации могат да отключат нови икономически възможности: например интелигентни договори, свързани с цифрови валути, могат да позволят автоматична размяна на договорни задължения". Като цяло от асоциацията твърдят, че цифровите валути, независимо как са базирани, ще бъдат решаващ компонент за стремежа за дигитално преобразуване.

Според асоциацията най-добрият път за създаването на цифрово евро ще бъде общо усилие за сътрудничество между банки и правителства. Обявявайки се против плановете на Facebook да пусне собствена частна криптовалута (Libra), документът твърди, че е от жизненоважно значение за банковата индустрия да работи с централните банки за създаването на тази дигитална платежна система.

Желанието на асоциацията за цифрово евро е добавка към нарастващия призив за криптовалути, поддържани от държавата. Анализатори предвиждат този порив да се засили през 2020 година.

Плановете на Facebook да лансира Libra бяха ключови в усилията на китайските власти да катализират и внедрят собствена вътрешна криптовалута като алтернатива за плащания.

В този смисъл проектът на Facebook предизвика дебат и в други среди за разработването и пускането на криптовалути, които да бъдат алтернативи на вече съществуващи валути.

Експерти коментират още, че държавните криптовалути донякъде ще се окажат и задължителни, защото правителствата в ЕС и това на САЩ няма да искат да изостават от Китай по финансови иновации.

И предвид този засилващ се порив, анализаторите подозират, че подкрепяните от държавите криптовалути, особено китайският вариант, ще стартират преди Libra, особено след като самият Зукърбърг прие, че Facebook не е идеалната платформа за създаване на глобална криптовалута.