"Възможен и на този етап по-вероятен сценарий" - така управителят на Българската народна банка Димитър Радев определи в интервю за БТА възможността България да бъде приета в еврозоната не в началото, а по-нататък през 2025 г.

Причината е темпото, с което нашата страна овладява инфлацията. Според него "от позицията на конвергентния доклад, намалението трябва да е по-осезателно".

Лихвите, сметките в банка и цените след приемането на еврото: Как ще протече влизането ни в еврозоната?

Лихвите, сметките в банка и цените след приемането на еврото: Как ще протече влизането ни в еврозоната?

Готов е проектът на Закон за въвеждане на еврото в България

"Бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите", коментира гуверньорът.

Той се изказа скептично за призивите на МВФ за отмяна на плоския данък: "Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор".

ФАЦ: България може отново да отложи еврото

ФАЦ: България може отново да отложи еврото

"Трудно можем да си представим как една държава в такова състояние ще успее да управлява процеса по присъединяване към еврото".

Според Радев ситуацията на кредитния пазар "на този етап не ни тревожи особено", но предстои обсъждането на евентуални допълнителни мерки.