Европейската комисия ще заведе дело срещу Ирландия заради казуса с Apple, предава Reuters. Преди малко повече от година Брюксел постанови, че компанията от САЩ дължи на европейската държава 13 милиарда евро неплатени данъци. Проблемът обаче е, че самата страна не иска парите.

Обвинението е, че американската компания е ползвала незаконни, според ЕК, данъчни преференции. Брюксел смята, че това може да се смята за нелегална държавна помощ. Ниските данъци за бизнеса са в ядрото на ирландския модел от повече от 20 години. Благодарение на този подход страната привлича мултинационални компании, даващи работа на една десета от заетите в страната.

"Повече от година след решението на Комисията, Ирландия все още не си е възстановила сумата, дори и отчасти", каза Маргрет Вестагер, ресорен еврокомисар.

Междувременно стана ясно, че ЕК ще наложи глоба от 250 милиона евро на американския гигант Amazon заради неплатени данъци. Според Брюксел интернет търговецът е избегнал плащането на около 3 милиарда евро данъци, сключвайки специално споразумение с Люксембург, чрез което да избегне плащането на огромна сума данъци. Засегнатите страни отричат да са нарушили закона.

"Люксембург даде незаконни данъчни облекчения на Amazon. В резултат на това близо 3/4 от печалбите на Amazon не са обложени с данък", каза в изявление еврокомисарят по конкуренцията Магретe Вестагер.