Европейският съюз може да глоби Испания с 6,1 милиарда долара  ($6,81 млрд.) заради не спазване на правилата на ЕС за лимит на бюджетния дефицит, пише днес  El Mundo.

За да избегне това финансово наказание правителството в Мадрид трябва до 15 октомври да представи в Брюксел бюджетен план за приходите и разходите, който да предвижда мерки за влизане в нормативите на ЕС за дефицит в рамките на 3 процента.

През септември в Испания предстои на власт да дойде ново правителство,  което да се заеме със актуализиране и съгласуване на бюджета на страната. Политическите партии в страната вече седем месеца не могат да се споразумеят за съставянето на нов кабинет, отбелязва изданието.

Правилата на Европейския съюз предвиждат бюджетният дефицит на страните членки да не надхвърля 3 процента, в Испания през 2015 той достигна 5 процента. На няколко пъти в последните месеци Европейската комисия заплаши Мадрид, че ще глоби страната заради не прилагането  на мерки за намаляване на дефицита и вкарването му в нормите на ЕС.