Финландия оглави класацията на най-щастливите страни в света за втора поредна година, като скандинавските страни отново заемат водещи места, показва годишното проучване за щастието по света, публикувано в сряда.

Докладът World Happiness на Организацията за устойчиво развитие, част от ООН, класира 156 страни на базата на оценка на фактори като БВП на глава от населението, социално подпомагане, здравословна продължителност на живота, социална свобода, щедрост и липса на корупция.

Въпреки суровите, тъмни зими, щастието на финландците се определя от достъпа до природата, безопасността, достъпните детски грижи, безплатното образование и силно субсидираното здравеопазване.

Топ 10 отново е доминиран от скандинавците, като Дания, Норвегия и Исландия заемат водещите места, следвани от Холандия, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада и Австрия. Съединените щати падат с едно място и тази година са на 19-то.

България е на 97-мо място в класацията, след Косово (46-та), Сърбия (70-та) и Македония (84-та), като особено нисък резултат има при усещането за корупция, нисък е и резултата за свобода, а сравнително висока стойност отбелязва при показателя за социално подпомагане.

"Тазгодишният доклад представя отрезвяващо доказателство за това, как зависимостите причиняват значително нещастие и депресия в САЩ", заявява директорът на Организацията за устойчиво развитие Джефри Сакс в изявление, добавяйки, че това се отнасят до пристрастяването в различни форми от злоупотребата с наркотици до хазарта и цифровите медии.

Сред 20-те страни, изкачили се най-много в класацията от своите стойности за периода 2005-2008 г. са 10 държави в Централна и Източна Европа, пет в Африка на юг от Сахара и три в Латинска Америка, докато петте с най-значителен спад са Йемен, Индия, Сирия, Ботсвана и Венецуела. Най-голям ръст за този период отбеляза Бенин, която се изкачва 50 места в класацията.

Южен Судан е последена в класацията.