Не може да се изключи сценарий, при който преговорите между Великобритания и ЕС приключат без сделка, въпреки че това не е в интерес на британците. Това заяви френският министър по въпросите, свързани с ЕС, Амели дьо Моншален.

"Нищо не изключвам", коментира Моншален пред радио Europe 1 в отговор на въпрос дали има вероятност политиците на Острова да не договорят търговско споразумение с ЕС, предава Reuters.

"Британците са тези, които най-много се нуждаят от сделка. Те не могат да издържат на втори шок след епидемията", заяви френският министър, позовавайки се на тежкия удар върху икономиката на Острова вследствие на коронакризата.

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Изправени сме пред огромни предизвикателства. И Великобритания избра опасен момент да се бори с тях сама

Вчера премиерът на Великобритания Борис Джонсън каза на президента на Франция Еманюел Макрон, че преговорите за търговска сделка след Brexit не могат да продължат към есента.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари, а го края на настоящата година е в сила преходен период, в който Великобритания трябва да сключи споразумение с ЕС. Досега обаче преговорите имаха малък напредък. Джонсън и лидерите на ЕС са на мнение, че сделката е постижима, но и двете страни посочват, че времето изтича.

Също така вчера започна вторият етап от преговорите за сключването на търговска сделка между Великобритания и САЩ.

САЩ: Едва ли ще постигнем търговска сделка с Великобритания преди ноември

САЩ: Едва ли ще постигнем търговска сделка с Великобритания преди ноември

Очакваното споразумение най-вероятно ще стане факт след президентските избори в САЩ