Търговско споразумение между САЩ и Великобритания едва ли ще бъде договорено преди месец ноември, когато ще се проведат президентските избори в първата световна икономика. Това посочи главният  търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Коментарите му идват в момент, в който двете страни започват втори кръг преговори за сключването на така необходимото за Великобритания търговско споразумение, пише BBC.

Сред проблемите, които усложняват преговорите, са разногласията относно американския износ на селскостопански стоки и данъчните политики на Острова за технологичните компании.

"Има много, много фундаментални въпроси, с които трябва да се справим", коментира Лайтхайзър, като допълни, че на казаното обаче не трябва да се гледа като поемане на обратен курс.

Прогноза: Икономиката на Великобритания ще се свие с 8% през 2020 година

Прогноза: Икономиката на Великобритания ще се свие с 8% през 2020 година

БВП на Острова може да се свие с до 14% при повторно блокиране

Лайтхайзър посочи пред Конгреса, че САЩ ще търси всеобхватна сделка - не по-ограничено споразумение от тези, които страната е сключвала в други случаи.

По думите му САЩ трябва да настоява за достъп на американските фермери до пазара на Острова, което сега е възпрепятствано от много стандарти, които ограничават износа на храни на САЩ.

"САЩ има най-доброто селско стопанство в света. Има най-безопасните, най-високи стандарти и мисля, че не трябва да бъркаме науката с предпочитанията на потребителите", каза той във връзка с критиките относно качеството на американските фермерски продукти.

По въпроси като селското стопанство "тази администрация няма да прави компромиси".

570 милиарда причини защо Борис Джонсън да иска търговска сделка с ЕС

570 милиарда причини защо Борис Джонсън да иска търговска сделка с ЕС

ЕС остава най-значимият въпрос пред Джонсън Лондон

Двете държави, чийто търговски обмен възлиза на стойност 230 милиарда паунда всяка година, започнаха втори кръг от преговори в понеделник.

Лайтхайзър също така засегна темата а едностранните данъци върху технологичните компании, като тези, които Великобритания въведе тази пролет.