Икономиката на Великобритания ще се свие с 8% тази година и е малко вероятно да се възстанови от щетите, нанесени от коронакризата до 2023 година. Това прогнозира водещ икономически анализатор, пише The Guardian.

След като официалните данни показват, че икономиката на Великобритания се е свила с рекордните 20,4% през април - което поставя страната по пътя на най-лошата рецесия за повече от три века - EY Item Club изготви първия си междинен доклад между двете тримесечни актуализации, за да отрази влошаващото се състояние на икономиката на Острова.

Марк Грегъри, който е главен икономист на EY във Великобритания, каза: "Това е безспорно предизвикателна среда за бизнеса и прогнозирането е изключително трудно. Направихме някои значителни корекции в очакванията си за БВП в сравнение с данните, които ни казаха само преди шест седмици."

Икономиката на Великобритания се срина с 20%

Икономиката на Великобритания се срина с 20%

Спрямо февруари, през април тя е с 25% по-малка

Още през април групата икономисти, която е единствената неправителствена организация за прогнозиране, използваща модела на Министерството на финансите, прогнозира спад на производството с 6,8% за 2020 година, но впоследствие покачи тази цифра до 8%. Групата също така увеличи прогнозата си за размера на свиването, очаквано през второто тримесечие на тази година, от 13% на 15%.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че икономиката на Великобритания ще се свие с повече от която и да е друга развита страна, тъй като предприятията се борят да се възстановят от пандемията. Според изчисленията БВП на страната ще се свие с 11,5% през 2020 година, или 14%, ако избухнат нови огнища на заразата и се наложи повторно блокиране.

Все още не се очаква икономиката на Обединеното кралство да се върне към размера си от края на 2019 година. Това може би ще се случи след началото на 2023 година, предупреждава докладът.

Докладът на EY също така алармира, че потребителските разходи могат да спаднат с цели 17% през второто тримесечие и с 8,7% през годината като цяло, преди да се възстановят през 2021 година. Ключово условие обаче е безработицата. А кризата на работните места предизвика сравнения с краха на въгледобивната промишленост през 80-те години.

"Много хора са загубили работата си въпреки мерките за подкрепа на правителството", казва Хауърд Арчър, главен икономически съветник на групата. "Това неминуемо ще има някакъв ограничаващ ефект върху възстановяването на икономиката."

EY Item Club също така прогнозира, че общите инвестиции в страната ще намалеят с 13,7% през 2020 година.

Експерти: Великобритания трябва да въведе базов доход от £5000 за справяне с кризата

Експерти: Великобритания трябва да въведе базов доход от £5000 за справяне с кризата

Пълвоначално Лондон трябва да осигури траншове в размер на £2500 под формата на финансова подкрепа, смятат от Royal Society for Arts

Според Фондацията за социален пазар в страната (SMF) министрите трябва да насърчават пенсионните фондове на Великобритания да се слеят във "суперфондове", които могат да инвестират големи суми в дългосрочни проекти, като например изграждане на пътища и комуникационни мрежи. В Австралия и Канада подобни фондове успешно са реализирали големи инфраструктурни инвестиции, добавя организацията.

Ричард Хайд - старши изследовател в SMF - коментира: "Най-добрият начин за подкрепа на инфраструктурата, от която страната спешно се нуждае, е да използва по-добре милиардите паунди, държани в пенсионните фондове, които биха могли да бъдат инвестирани печелившо в подпомагане на Великобритания по пътя й към зелено възстановяване."

Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни проекти

Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни проекти

Втората световна икономика прилага същата стратегия за възстановяване, както след глобалната финансова криза