Великобритания трябва да въведе универсален базов доход, за да помогне на британците да се справят с кризата, предизвикана от въвеждането на мерките за ограничаване на епидемията от коронавирус. Това смятат експертите от мозъчния тръст Royal Society for Arts.

Според тях правителството на Острова трябва да осигури първоначално директни плащания в размер на 2500 паунда или 3000 долара на човек чрез съществуващата данъчна инфраструктура.

"Програмата може да бъде разширена до универсален базов доход в размер на 5000 паунда във времето и това да бъде обвързано с други допълнителни стимули", смятат от Royal Society for Arts, цитирани от Bloomberg.

Британската икономика може да запише най-сериозния си спад за последните няколко столетия през настоящата година в резултат на ограниченията, довели до блокиране на бизнес активността в страната. Правителството в Лондон обяви програма за защита на 11,5 милиона работни места в размер на 27 милиарда паунда.

"Преодоляването на икономическата несигурност е от съществено значение за възстановяването на Великобритания", казва Алан Локи, който е ръководител на RSA Future Work Centre. "Разговорът за това как ще изградим едно по-добро бъдеще след пандемията трябва да започне сега", смята той.

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Първоначално от него ще могат да се възползват 100 000 семейства в страната

Междувременно в края на миналия месец стана ясно, че Испания обмисля да тества минимален базов доход. Според идеята на правителството бенефициентите ще могат да получават между 462 и 1015 евро на месец в зависимост от семейното им положение и нивото на доходите им. Размерът на популярната като гражданска заплата ще бъде еднакъв за цялата страна.

Хората в Испания, които ще могат да се възползват от гарантирания минимален доход трябва да бъдат на възраст между 23 и 65 години, трябва да докажат, че активно търсят работа. Също така те трябва да имат активи в размер до 100 000 евро.