След като в началото на април властите в Испания обявиха, че обмислят въвеждането на минимален базов доход, първата стъпка към него ще бъде направена през следващата седмица.

На заседанието си тогава правителството на страната трябва да одобри декрет за т.нар. минимален жизнен доход (Ingreso Mínimo Vital), който трябва да влезе в сила от началото на юни, съобщава местното издание Expansión.

Първоначално в схемата ще бъдат включени 100 000 испански семейства, които са в тежко финансово състояние.

Според идеите на правителството бенефициентите ще могат да получават между 462 и 1015 евро на месец в зависимост от семейното им положение и нивото на доходите им. Размерът на популярната като гражданска заплата ще бъде еднакъв за цялата страна.

Хората, които ще могат да се възползват от гарантирания минимален доход трябва да бъдат на възраст между 23 и 65 години, трябва да докажат, че активно търсят работа. Също така те трябва да имат активи в размер до 100 000 евро.

Минималният размер ще получават хора, които не са семейни, докато максималната стойност ще бъде за домакинства с двама възрастни и две деца.

Испания иска да въведе гражданска заплата "възможно най-бързо"

Испания готви безусловен базов доход на гражданите си заради коронавируса

Дългосрочната цел на правителството е мярката да не бъде временна, а постоянна

В началото на април министърът на икономиката на Испания Надя Калвиньо потвърди, че правителството работи по проект за въвеждането на минимален базов доход. Тогава тя обясни, че подкрепата ще бъде насочена основно към "семействата, но те ще бъдат диференцирани според обстоятелствата".

По думите на Калавиньо по-дългосрочната амбиция на правителството е той да се превърне в "структурен и постоянен инструмент".