Франция търси начин да отмени възрастовото ограничение за кандидатите, които могат да наследят Кристин Лагард като ръководители на Международния валутен фонд (МВФ). А ако Париж успее да прокара идеята си, това ще даде предимство на Кристалина Георгиева, пише Financial Times.

Източници на изданието твърдят, че френският финансов министър Бруно ле Мер неофициално е посочил именно Георгиева като вероятен наследник на Лагард във връзка с изискванията относно възрастта на кандидатите.

Според изискванията ръководителите на МВФ трябва да бъдат под 65-годишна възраст при встъпването в длъжност и не трябва да остават на поста "след техния 70-ти рожден ден". Това правило не би позволило на Кристалина Георгиева, която е на 65 години, да застане на ръководния пост.

От информацията става ясно още, че представители на френската власт са предложили подобна промяна в устава на Фонда, без конкретно да са посочили връзка с кандидатурата на бившият български еврокомисар. Ако идеята бъде подкрепена, то тя може да бъде гласувана от борда на МВФ до края на тази седмица.

"Тя (бел.ред. Кристалина Георгиева) е смятана като възможен компромис и заради това се настоява за премахването на възрастовите ограничения", посочва един от източниците.

След като стана ясно, че избраната за нов президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ще слезе от поста на ръководител на МВФ на 12 септември, името на Кристалина Георгиева се появи сред възможните кандидати за нейното място.

"Тя би донесла опит в международната политика и икономиката на развитието в МВФ благодарение на работата ѝ в Световната банка и шестте години като европейски комисар в Брюксел", пише изданието.

"Недостатък за нея би била относителната липса на опит в областта на финансовите пазари и на политиките за макроикономическа стабилност, които са ключови за Фонда. Също така някои европейски страни ще настаняват да бъде избран бивш финансов министър с опит в справянето с финансови кризи", допълват от него.