Гръцкият парламент гласува официално дългоочакваното изменение на законодателството, свързано с т. нар. програма "Златна виза". Нейната идея е насърчаване на покупката на недвижими имоти от чужденци в страната с цел те да си осигурят разрешение за пребиваване, а след това ги отдават под наем, предимно дългосрочно. Новите по-скъпи цени идват от нуждата властите да се преборят с жилищната криза в Гърция, съобщава Balkan Insight. От април тази година гражданите на трети страни трябва да плащат до 800 000 евро за петгодишно разрешение за пребиваване. 

За последните почти десет години в пазара на недвижими имоти и в икономиката са влезли 5,54 милиарда евро. По последните данни от Министерството на миграцията, общият брой на издадените постоянни разрешителни за инвеститори (или такива, които ще бъдат издадени през следващите месеци въз основа на висящи заявления) възлиза на 22 298 броя.

Както Money.bg писа, гръцкото правителство обяви в аванс предстоящото увеличение на цената на "златните визи". Според изявление на Министерството на финансите от месец март, минималната стойност на закупените недвижими имоти в столичния регион, на Миконос, в Солун и Санторини, както и на островите с население над 3100 човека - според новите правила - ще бъде 800 000 евро, а в останалите части на страната - 400 000 евро.

Гърция вдига минималната сума за "златна виза"

Гърция вдига минималната сума за "златна виза"

Закупеният от притежателя на "златна виза" имот може да се отдава под наем

Досега гражданите от трети страни трябваше да плащат за "златна виза" суми, започващи съответно от 500 000 евро и 250 000 евро. Площта на закупения в Гърция недвижим имот с цел получаване на "Златна виза", трябва да бъде най-малко 120 квадратни метра. Срокът може да бъде удължаван за нови петгодишни срокове, докато въпросният имот е собственост на гражданина на третата страна, уточняват от гръцкото министерство на финансите.

На 2 април поправката в закона беше гласувана от депутатите, като само левите партии СИРИЗА и Новата левица гласуваха против. Още през август 2023 година гръцкото правителство повиши цените за "златна виза" от 250 000 евро до 500 000 евро за покупката на сгради в Атина, Солун и на островите Миконос и Санторини.

Новата схема има за цел "да увеличи предлагането на жилища за дългосрочно наемане и да се справи с въздействието на "Златната виза" върху жилищните разходи, като същевременно поддържа стимули за привличане на инвестиционен капитал в страната и развитие на пазара на имоти", се казва в новото прессъобщение на Министерството на икономиката и финансите.

"Правителствената политика доведе до изкуствен скок в цените и надценяване, което от своя страна има пряка последица повишаването на стойността на имотите и натрупването на проблеми за огромната част от гражданите", коментира депутатът от СИРИЗА Янис Саракиотис.

Цените на жилищата се превръщат в сериозен проблем в Гърция. Цените на наемите също растат до небесата. Затова и все повече гърци се обръщат към алтернативни решения, като споделяне на жилище или завръщане в домовете на родителите си.

 За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими имоти с програмата „Златна виза“ в Гърция

За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими имоти с програмата „Златна виза“ в Гърция

99% от инвеститорите в програмата купуват имоти в страната с цел да си осигурят разрешение за пребиваване