Облекчението в изчисляването на акциза на цигарите ще бъде на декоративен режим. Анализите от прилагането на променената структура на акциза показа агресивно пазарно поведение от страна на някои търговци, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг, в отговор на журналистически въпрос за това какво е наложило връщането към стария начин на изчисляване на акциза на цигарите, предаде агенция „Фокус“.

„Имах среща с търговците, като почти 90% от тях се обединиха около идеята, че старият вариант на акцизите е бил по-добър“, каза Горанов. Той уточни, че не става въпрос за агресивно поведение от страна на български компании.

„Цигарите ще поскъпват устойчиво до началото на 2018 г. Няма как да поевтинеят, тъй като общата акцизна ставка се увеличава", обясни Горанов. "От 1 януари 2018 трябва да приложим минималната акцизна ставка за ЕС, която е 90 евро на 1000 къса, така че поскъпване на цигарите ще има и от 1 януари 2018 г.“, каза министър Горанов.

Той обясни, че цигарите от средния ценови клас ще поскъпнат с около 0.15 лв., а по-високият с около 0.10 лв.