Тайван обяви, че китайските платформи за видео  и Tencent са "оперирали незаконно" на територията на страната и също както САЩ въведе закон, с който забранява на местните им партньори да разпространяват тяхното съдържание, предаде CNN.

Освен това жители на и фирми от Тайван няма да имат право да предоставят услуги на китайските компании, реши Националната комисия по комуникациите на страната. Нейното решение може да се обжалва в 14-дневен срок, иначе влиза в сила на 3 септември. Двете платформи не са коментирали новата забрана.

Санкциите срещу Huawei забавят възстановяването на Южна Корея

Санкциите срещу Huawei забавят възстановяването на Южна Корея

Китайската компания е голям клиент на корейските производители на чипове

Конфликтът между Тайван, който е автономна демократична република, призната от някои държави по света, и Китай се задълбочи значително през последните месеци. Причината е, че втората по големина икономика в света иска да анексира островната държава към територията си, както това се случва с Хонконг в момента.

САЩ се намеси индиректно в конфликта и продаде оръжия на Тайван на стойност 620 млн. долара на правителството. В отговор на това, Китай заплаши, че ще наложи санкции на американски компании от военно-промишления комплекс, включително и на Lockheed Martin.

Търговската война продължава: Китай заплаши да санкционира Lockheed Martin

Търговската война продължава: Китай заплаши да санкционира Lockheed Martin

Причината са продажбите на оръжие за Тайван, който Поднебесната империя иска да присъедини, както направи с Хонконг

Въпреки че спирането на стрийминг платформите в Тайван едва ли ще окаже сериозен удар върху компаниите, които ги притежават, това е поредния епизод на забрана на китайски фирми на международната сцена. След като САЩ започна офанзивата срещу тях през последните години, включително и добавяйки някои като Huawei и ZTE в черния си списък, много други държави също орязаха достъпа до местните си пазари за мрежови решения от Поднебесната империя.