Новите американски ограничения срещу Huawei Technologies Co. заплашват да забавят възстановяването на южнокорейската икономика, която разчита на износа на полупроводници за Китай, за да се надигне отново след удара на пандемията, пише Bloomberg.

По-рано тази седмица Департаментът по търговия заяви, че ще затегне още повече примката около китайската компания и достъпа ѝ до готови процесори. Забраната важи за всички производители на чипове, които използват американски технологии и софтуер.

Тръмп затяга примката около Huawei

Тръмп затяга примката около Huawei

Новите забрани, които ще влязат в сила моментално, трябва да попречат на опитите на Huawei да заобиколи досегашните рестрикции

И Samsung, и SK Hynix - двата най-големи износители на Южна Корея - използват американско оборудване. Те генерират голяма порция от приходите си, като продават на Huawei и други китайски компании. Samsung получава почти 20% от приходите си от Китай през последното тримесечие, а Hynix - почти 40%.

През последните години Huawei се превърна в голям купувач на корейски чипове, като през 2019 г. разходите възлизат на около $10 млрд.Спадът на продажбите на телефоните на Huawei може да окаже благоприятно влияние на компании като Samsung, но други китайски брандове могат да заемат мястото на компанията.